В седеж с изправен гръб допираме стъпалата едно към друго и ги притегляме към седалището. Ръцете обхващат пръстите на краката, а колене са отпуснати към пода.

Названието на позата означава буквално вързан ъгъл:

Баддха – обвързан

Кона – ъгъл

Асана – поза

Може би я познавате под името пеперуда. Тази поза е благословия за жените.

Редовното и практикуване осигурява :

  • При бременност –  безболезнено раждане
  • При проблеми с менструацията – регулиране и нормализиране на месечния цикъл
  • Правилно функциониране на яйчниците
  • Облекчава симптомите на менопаузата
  • Лечение за варикозни вени
  • Полза от практикуване на позата ще имат и хора с репродуктивни проблеми

Жените трябва да практикуват тази поза всекидневно за 2-3 мин.

Друга област, в която позата има благотворен ефект е уриналният тракт. Асаната поддържа бъбреците, простатата и пикочният мехур здрави и отстранява уринарните разстройства.

Контраиндикации:

Позата не се препоръчва за хора страдащи от болки в долната част на гърба, проблеми с коленете и по време на месечният цикъл.

Асаната балансира коренната и сакралната чакри – Муладхара и Свадхищана.

Тя осигурява сила на костите, ставите и лигаментите в областта на таза, долната част на гърба и хълбоците. Еластичност и тонус на мускулите в тези области и бедрата.

По отношение на дошите – Кафа и Питта се балансират, съответно земният, водният и огненият елемент също. Позата, която действа благотворно на органите разположени в малкият таз, балансира енергиите разположени там – Самана и Апана Ваю, Кледака Кафа и Пачака пита. Позата активира правилното храносмилане и абсорбиране на храната. За това Баддха конасана може да се изпълнява и след хранене.

Позата отваря и огъвкавява тазобедрените стави и подготвя тялото за удобен седеж в медитативни пози. Ще получите многото позитиви от Баддха конасана само при редовното и практикуване.