Вата, майката на дошите – не искаме да я разгневяваме!
Като имаме предвид, че Вата доша е доминирана от качествата подвижност и нередовност, то промените през есента – топло през деня, студено сутрин и вечер, честите валежи и вятъра са фактори, които изваждат от баланс тази фина и най-нестабилна енергия.
Този дисбаланс се усеща като сухота на кожата, студенина в крайниците, болки в ставите и костите, схващане на мускулите, констипация, безпокойство, страх, тревожност, нарушения на съня и др. характерни за Вата дисбаланси. Ако не обърнем внимание на тези дисбаланси и позволим да се задълбочат, те могат да доведат до множество болести. Вата е най-болестотворната доша и за това в Аюрведа се следи тя да не излиза от баланс, защото това е опасно.
Подобното увеличава подобното, а противоположното го намалява – това е основен принцип в Аюрведа, който ако следваме, винаги ще съумяваме да поддържаме в баланс енергиите си. Противоположните качества на Вата са: топло, меко, гладко, тежко, неподвижно или качества, който характеризират елемента земя. Елемента земя успокоява Вата и Питта доши.
Какви са правилните действия, които трябва да предприемем, за да върнем баланса на Вата доша и да не позволим развитие на заболяване?
- Топла, прясно приготвена, питателна, добре омаслена храна като крем супи, каши, зеленчукови яхнии са подходящи за този сезон.
- Напитки като чай, прясно или ядково мляко с подправки – кардамон, черен пипер, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, резене и др. ще поддържат храносмилателният огън в баланс.
- Йога практики – заземяващи и релаксиращи тялото и ума.
- Аюрведични масаж и парна баня – невероятно изживяване, което можете да доставите на тялото и сетивата си. За снехана – масленият аюрведичен масаж можете да прочетете тук.
- Консумация на сезонните зеленчуци винаги сготвени с подправки – кимьон, куркума, резене и др. намаляващи образуването на газове и стимулиращи храносмилането.
Избягвайте фактори, които се характеризират с подобни на Вата качества:
Храни и напитки:
- Леки, сухи с грапава повърхност – чипс, солети, оризови крекери, пуканки и всякакъв вид хруски, овесени бисквити
- Горчиви, стипчиви и пикантни – зелена салата, рукола, спанак, чили
- Стимулиращи – кафе, черен чай, алкохол
- Тютюнопушене
Атмосферни влияния:
- Студени и влажни места
- Течение/ветровити места
Спорт свързан с много движение и вятър:
- Колоездене
- Бягане
- Скачане
Ежедневие:
- Чести пътувания
- Шумна среда
- Стрес
- Твърде много говорене – срещи, водене на лекции, телефонни разговори