Вечерните практики осигуряват спокоен сън, баланс и изчистване за тялото.

Аюрведа разполага с лечебни и превантивни мерки за борба с болестите и осигуряване на дълъг и хармоничен живот. Превантивните мерки са от изключителна важност. Когато познаваме принципите на Аюрведа и ги прилагаме, можем да се възползваме от възможността да живеем дълго и щастливо.

Една от тези превантивни практики е т.н. Ротричаря или практиките, които задължително трябва да изпълняваме вечер и тези, които трябва да избягваме, за да си осигурим цялостно хармонично съществуване. Ако искаме да поддържаме добро здраве и да предотвратим много от болестите през нощта трябва да се въздържаме от :

  • Прием на храна – храносмилането през нощта не е добро и храната, която приемем няма да бъде смляна, ще се натрупа и ще започнат гнилостни процеси, които ще образуват токсини.
  • Учене – в древността, когато не е имало изкуствено осветление, четенето след залез слънце е причинявало силно напрежение на сетивата, което води до изтощение и увреждане на вътрешните органи. Дори и сега четенето на светлината на лампа не се препоръчва, защото натоварва очите. Смята се, че ученето вечер или през нощта намалява живота.
  • Спане през нощта – да, спане вечер – не! Спането вечер носи загуба – на здраве, интелект, мъдрост, богатство.
  • Същото се отнася за секса – през нощта – да, вечер не. Причините не са морални, а са свързани с енергиите. Ако вечер бъде заченато дете, плодът може да е с аномалии.
  • Не трябва да се ходи на дълги разходки през нощта, защото това може да породи страх и несигурност. През нощта тамас е в изобилие и причинява умора.

Има нещо, на което трябва да обърнем внимание. Гладът е естествен и вроден сигнал, че тялото се нуждае от храна. Когато човек изпитва силен глад той трябва да се нахрани, независимо от времето, дори и през нощта. Гладът е един от поривите, които не трябва да се потискат, защото е опасно за здравето.

Ако обаче редовно изпитвате глад през нощта, това не е естествено и трябва да разберете кои са причините за това. Може би не се храните правилно през деня. Може да имате нарушен метаболизъм. Може да имате емоционални проблеми, които да създават неправилно чувство за глад. Каквато и да е причината, откриите я, за да не се задълбочат проблемите ви и да доведат до болести, които трудно ще бъдат излекувани. Йога терапия има практики, които влияят на ума и премахват дълбоките причини, скрити в подсъзнанието ни. Свържете се с мен тук, ако имате нужда от консултация.

Следните правила трябва да се спазват при приема на храна вечер:

  • Вечеряйте рано!
  • Количетвото на приетата храна трябва да е в по-малко количество в сравнение с обяда.
  • Избягвайте прием на храни, които са трудни за храносмилане. Избирайте леки, топли и омаслени храни, благоприятни за здравето.
  • Избягвайте прием на стимулиращи храни и напитки като алкохол, черен чай и кафе, червено месо, пикантно и люто.

Днес повечето съвети, които идват от традицията, независимо дали индийската или нашата родна, звучат като суеверия. Истината е, че тези съвети са резултат от опита на предците ни, които са живеели в унисон с природата, нейните закони и цикли, наблюдавали са резултатите от своите действия и са предавали опита си на поколенията. Ако разберем какво се крие зад всяко правило и какви са причините за въвеждането му, кои са енергиите и какво е тяхното въздействие, бихме могли да живеем в унисон с природните закони и енергии, а това ще ни донесе здраве и дълъг живот.

Например туршиите и киселото зеле, които нашата традиция има за зимния период беше отречена като вредна заради наличието на твърде много сол. Солта обаче има загряващи и изсушавщи качества, които ни помагат в студените, зимни дни да поддържаме баланса на дошите. Да не забравяме естествените пробиотици, които съдържат и бариерата срещу вирусите, която ни осигуряват. Допълнителната стимулация на огъня, която ферментацията на тези продукти носи, заедно с киселият вкус, прави трушиите незаменима храна за българите, осигуряваща балансирано храносмилане и добро здраве през зимата.