Баланса е в основата на здравето, щастливият живот и пълноценното съществуване!
През лятото, когато е горещо, а слънцето е в най-силната си фаза, огненият елемент е в изобилие – питта доша се увеличава и натрупва в тялото. В началото на есента, когато започнат дъждовете, водният елемент започва да се увеличава, киселинността също и питта доша (съставена от огън и вода) „прелива“ – излиза от баланс. Това може да се предотврати, ако се вземат мерки, питта да не се натрупва през летните горещини.
През есента, докато е още топло яжте сладки, горчиви и хладни храни – такива, които балансират питта. Колкото по-лека е храната, толкова по-добро е храносмилането.
Неподходящите диети винаги са опасни, но за есента това се отнася с особена силна, защото през този сезон се развиват особено тежки състояния и болести. Може би сте забелязали, че стари болежки или хронични състояния се обострят именно през есента.
Прием на гхи с горчиви билки, изчистващи практики като шанка пракшалана и кръводаряване се препоръчват за намаляване на питта и премахване на възможността, тя да излезе от баланс. Също се препоръчва консумация на ориз, ечемик и жито.
През лятото е горещо и тялото се дехидратира и отслабва. Когато тялото отслабва и храносмилателната способност отслабва – те са взаимно свързани. Силата на храносмилането винаги е свързана със силата на тялото!
Тази сила през есента допълнително се намалява от увеличените и небалансирани вата, питта и кафа доши:
- Вата доша се увеличава винаги, когато има някаква промяна – температура, влажност, движение на въздушни маси и т.н
- Кафа доша се увеличава от студа, дъждовете, от нарастването на водният елемент в природата и от увеличената киселинност на водите
- Питта се увеличава от увеличената киселинност, вследствие на дъждовете
- Всички три доши се увеличават от влагата издигаща се от земята, поради специфичните си ефекти.
- Всички три доши се увеличават от намаленият агни(храносмилателната сила)
Препоръчва се консумацията на мед. Той има изсушаващи свойства и по този начин намалява влагата в тялото – кледа, предизвикана от дъждовете. Когато времето се застуди консумацията на кисели, солени и мазни храни също се препоръчва, за да се предотврати дисбаланс на вата доша. Вата доша трябва да се пази много през есента, дори с цената на увеличаване на питта. Силно се препоръчва масленият масаж снехана. За него можете да прочетете тук.
За подобряване на храносмилането се препоръчва ечемик, ориз, жито, зеленчукови супи и ястия. Леката храна, топла и омаслена е от изключителна важност за да се засили агни.
Когато задухат ветровете и времето през есента се застуди доминира вата доша. Ако тя се увеличи твърде много ще доведе проблеми като тревожност, безпокойство, безсъние, главоболие, болки в ставите и гърба, необичайно суха кожа, констипация, газове, лошо храносмилане. За да се избегне това включете повече мазнини – ядки (предварително накиснати или печени), мляко – сварено с подправки, топла, прясно сготвена храна, питателни супи, зеленчуци в масло. Всичко за вата доша можете да прочетете тук.
Снимка: LubosHouska/pixaby