Сутрин, когато се събудим, телесната температура е ниска и тялото все още не е никак активно. Необходимо е да се направят някой „ритуали“, за да се постигне най-добрата кондиция, която ще определя целият ни ден.

Един от тези ритуали е закуската. Ако започнем деня със здравословна храна – топла, омаслена и питателна, това е съзнателен избор изразяващ уважение към нуждите ни. Този правилен избор води след себе си поредица от други правилни избори. Като се казва в народната мъдрост: „Денят си личи по заранта.“

Закуска за шампиони включва пълнозърнести и пълномаслени продукти. Тя повишава концентрацията и подобрява паметта. Ако се занимаваш с интелектуален труд сигурно знаеш, че е трудно да се концентрираш ако не си закусил.

Пропускането на закуската нарушава дневния енергиен прием, а това ще се отрази като повишен прием на храна в по-късните часове, включително и до похапване между храненията.

Ако все пак решиш да закусиш, но избереш плодове за закуска, това няма да е правилният избор, освен през горещите летни дни. Както споменах, сутрин телесната температура на тялото е по-ниска. Плодовете имат охлаждаща природа и ще намалят още повече телесната температура. Резултатът ще е желание отново да се мушнете в леглото, вместо да сте подготвени за студа навън ( стреса има същата природа като студа, свива и напряга мускулите)

Каква е перфектната закуска? На този въпрос трябва да се отговори индивидуално, но ще напиша какво не трябва да представлява:

– Не яжте плодове на закуска – те са, сладки, студени и водни, консумирани в кафа периода на деня ще я утежни. Ако все пак сте свикнали да ядете плодове най-подходящи са банани и авокадо.

– Никога не смесвайте плодовете с храна, каквато и да е храна. Това е много лоша комбинация! Плодовете се ядът на гладно – запазете ги за случаите, когато ви се прияде нещо сладко. Инстаграм изобилства с красиви снимки на зърнени закуски гарнирани с плодове, изглеждат наистина вкусно, но такава закуска ще затрудни храносмилането и ще генерира огромно количество токсини – в този случай – по-добре без закуска.

-Кисело мляко – кафа продукт, който не е добре да се приема в кафа периода от деня, защото ще утежни тази енергия. А комбинацията с плодове, категорично отхвърлете!

– Смути, още една модна тенденция. Не само за закуска, но и като цяло избягвайте да го консумирате, освен ако нямате здравословни проблеми. Така или иначе след определена възраст някой от нас ще преминем на смутита, но докато имаме зъби е добре да ги използваме.

Прясното мляко, с мед и подправки, като джинджифил, канела, куркума, кардамон и др. е един много добър вариант за закуска за тези от вас, които нямат проблем с разграждането на казеина. Млякото е „божествена“ храна и всеки, който може да си позволи консумацията на качествено прясно мляко е благословен. За ползите от прясното мляко можете да прочетете тук.

 

 

 

 

 

Снимка:Pexels/Pixaby