Здравословните програми за хранене са ключът към дълголетието!

 

Значението на храненето за нашето здраве е описано  в най-стария текст на Аюрведа. Той казва: „Който се храни правилно, няма нужда от лекарства. Ако не се храните правилно, лекарствата няма да ви помогнат”.

Ключът към здравословното хранене не е да се забранят или избягват определени храни. Поддържането на добро здраве изисква балансирано консумиране на разнообразна храна, от различни видове, в правилни пропорции и подходящо време.

Възможна ли е една аюрведична здравословна програма за всички? Разбира се, че не. Докато един човек лесно смила ябълка, съседът му може да има стомашни проблеми. Някой може да яде безнаказано големи количества храна, докато друг веднага забелязва разликата в талията и ханша. Изкуството да съставим аюрведична здравословна програма за хранене е да определим кое е добро за нас. А кое е добро за нас зависи от нашата конституция.

Конституцията или ментално/телесен тип е нашето естествено състояние на баланс. Тя е уникална, както пръстовия отпечатък, както ДНК и остава такава до края на живота. Конституцията определя нашите индивидуални черти като фигура, ментални нагласи, темперамент, храносмилане, ниво на енергия. Тя определя предразположеността ни към определени заболявания.

Тъй като всичко проявено в нашия свят е в резултат от различните комбинации между петте елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, чрез тяхната комбинация променяме баланса на енергиите в тялото си.

Например ако имаме наднормено тегло трябва да консумираме храни с преобладаващи елементи огън и въздух, а земята да ограничим, за да балансираме качествата тежест и маса, които сме натрупали.

Ако не познаваш своята конституция, консултацията, които провеждам за да направя хранителна програма за всеки клиент индивидуално, ще ти я разкрие. Искаш ли да започнеш здравословна програма за хранене, според принципите на Йога и Аюрведа, за да имаш дълъг и пълноценен живот? Запиши се за консултация!

Баланса е в основата на здравето, щастливият живот и пълноценното съществуване! За това диетата и режима, който имаме се променят според промяната, която настъпва в заобикалящата ни среда.

“Този, който знае подходящата диета и режим за всеки сезон и ги прилага, увеличава силата и блясъка си.”

Всеки сезон е повлиян от различна доша. Вата, питта и кафа се натрупват през сезоните, които имат същите качества като тях и могат да излязат от баланс ако не се погрижим. През всеки сезон трябва да променяме хранителната си програма, за да останем в баланс с обкръжавашата ни среда. Науете как да балансирате Вата доша през есента и Питта доша през есента. Неподходящите диети винаги са опасни, но за есента това се отнася с особена силна, защото през този сезон се развиват особено тежки състояния и болести. Може би сте забелязали, че стари болежки или хронични състояния се обострят именно през есента. Вижте каква е подходящата диета и режим за есента.

Наследството, което сме полуили от предците си като традиция доказва това правило. През зимата нашите деди са консумирали солени, кисели и ферментирали храни, които увеличават огъня в тялото. През летните горещини са се хранели с пресни сурови плодове и зеленчуци, за да се хидратират и охладят. Може би някой ще си каже: “Те не са имали възможностите, които ние имаме – целогодишно да разполагаме с домати и краставици.“ Аюрведа казва – всичко в природата има причина да съществува. Когато сняг покрива земята ни тогава ние нямаме нужда да се охлаждаме и хидратираме със свежи краставици.

Природните цикли и съобразяването с тях важи и по отношение на възрастта. Количеството храна се променя съобразно жизненият цикъл в който се намираме. При децата и подрастващите анаболните процеси в организма  превишават катаболните. На тези индивиди е нужна много храна, за да израстнат. На тях им е позволено да ядът, колкото искат.

Следва периода на зрелостта, когато анаболните и катаболни процеси се изравняват. Човек е във върховата си форма и сила. Количеството храна зависи от количеството умствена и физическа дейност, която извършва.

С напредване на възрастта катаболните процеси нарастват, метаболизма се забавя, разходът на енергия намалява и нуждата от храна също. Ако не отразим тази промяна в хранителните си навици, ще настъпи дисбаланс, който трудно ще коригираме без здравословна хранителна програма.

За това е добре да се запознаем с процеса на храносмилане – колко време отнема и кои фактори му влияят.

Правилата за здравословно хранене са много прости, логични и не изискват особени усилия, а добра организация и познания. Те осигуряват изрядно храносмилане и балансирана храносмилателна система. Ако следвате тези 5 съвета за здравословно хранене, ще си осигурите перфектно храносмилане, добре изградени тъкани, отлично функциониращи органи и системи, високо ниво на енергия, стабилна и уравновесена нервна система, спокоен ум и перфектно здраве.