Как йога практиките влияят на процеса на храносмилане?

Практикуването на йога повлиява целият ни живот, цялото ни съществуване на физическо, ментално, емоционално и енергийно ниво. Йога практиките балансират нервната система, стимулират ПСНС и успокояват СНС. Когато по време на хранене ПСНС е активирана, отделянето на храносмилателни ензими е оптимално и храносмилането е отлично, правилно, без натрупване на токсини.

Асаните – осигуряват раздвижване и затопляне в областта на стомаха, червата и таза, отпушват каналите и предотвратяват застой и натрупване на отпадни вещества. Съкращаването на мускулите в коремната област стимулира нервните пътища на ПСНС там, повишава температурата, стимулира отделянето на храносмилателни сокове и перисталтиката.

Навеждащите напред и усукващи асани , оказват натиск върху коремните органи, стимулирайки секрецията и перисталтиката. В резултат на това храносмилането се подобрява. Такъв е ефектът на навеждащите напред асани – йога мудра, пашчимотанасана, паванмуктасана и усукващите – вакрасана, пасасана, маричиясана  и др.

 Асаните, огъващи назад, подобряват кръвоснабдяването на нервните окончания в този регион, възстановявайки естественият им тонус(при хроничен запек тонусът е значително понижен). Асани като шалабхасана, дханурасана, сарпасана работят за това.

Пранаяма – При дълбокото вдишване, диафрагмата оказва лек натиск върху коремните органи. При пълното издишване свитите коремни мускули правят същото. Това симулира секрецията и перисталтиката и подобрява храносмилането. Изпълнението на пранаяма стимулира вагусовия нерв, ПСНС и създава оптимални условия за храносмилането.

Бандхи и мудри – Мула бандха и Ашвини мудра създават затопляне в областта на таза, стимулирайки ПСНС и съответно процеса на перисталтика. Мула бандха трябва да се изпълнява след като апана ваю си е свършила работата т.е. след като червата и пикочният мехур са изпразнени. В противен случай апана ваю, която обръща посоката си на движение при изпълнение на мула бандха, ще доведе до констипация и проблеми с уринарния тракт.

Крия – Изчистващите практики в йога – басти, вамана, доти шанка пракшалана, насочени към храносмилателната и отделителната система стимулират и подобряват храносмилането. Чрез тези практики се отстраняват всякакви натрупвания, остатъци от храна и продукти от неправилното храносмилане. Когато органите бъдат редовно изчиствани, каналите за пренос на храна и ензими са проходими, няма запушвания блокиращи това движение и храносмилането е силно, а отделянето редовно.

Медитация – Изчиства ума, успокоява симпатиковата и стимулира парасимпатиковата НС и потози начин стимулира правилният процес на храносмилане.

Митахара – Това е концепция, която касае количеството и качеството на храната, т.е каква е диетата ни. Храната трябва да запълни половината от стомаха, 1/4 остава за вода, а останалата 1/4 – празна. Идеята е храната да бъде приемана в такова количество и качество, че да бъде обработена в рамките на 5-8 часа и да не предизвиква усещания за тежест, подуване и отпуснатост.

В „Бхагават гита“ качеството на храната се определя като сатвична, раджастична и тамастична. В зависимост от това каква диета изберем, съответните качества ще придобием в тялото, ума и енергиите си. Когато ядем тежка храна, тя ще ни кара да се чувстваме и изглеждаме тежки и обратното леката храна ни прави леки и енергични.

Тази информация е от книгата „Анатомия и физиология  в контекста на йога“ – автор д-р Ш. Бхалекар , издадена от БФЙ. Ако съм събудила интереса ви, намерете я!