Вечерята – съвети на аюрведичният диетолог

Какво и кога яде за вечеря са много важни въпроси за всеки, който иска да живее здравословно. Препoръчва се вечерята да е ранна, а храната да е лека и лесно смилаема. Часовете за вечеря се доминират от Кафа доша. Храната, която консумираме трябва да балансира тази доша. Кафа няма добър храносмилателен капацитет и тежките, мазни, трудно смилаеми храни няма да бъдат усвоени, а напротив ще се натрупат като токсини, ще запушат каналите и ще влошат Кафа. Когато Кафа доша е увеличена резултатите могат да са затлъстяване, интоксикация, различни респираторни заболявания, алергии, проблеми с храносмилането.

Ако имате някое от тези оплаквания обърнете внимание на вашата вечеря и избягвайте следните храни: Невегетарианска храна, сурова храна, студена или замръзнала(сладолед), сладка, мазна, големи порции дори и вегетарианска храна.

Това просто действие, да ограничим тези храни може да донесе до отпадане на много наши здравословни проблеми.

Каква диета е подходяща за нашата вечеря? Здравословна, ниско въглехидратна, лесна за храносмилане и в малко количество.

Хляб без мая, като индийския чапати или арабския хляб се препоръчва вместо ориз. Млякото се препоръчва вместо извара, кашкавал, сирене. Къри, куркума, малко джинджифил като подправки, мунг дал, зеленчуци на пара, супа. Правилото е, че храната попаднала в стомаха да носи усещане за лекота, а не за тежест.

Много добра практика е да всекидневното постене – от ранната вечеря до закуска се въздържаме от храна. За ползите от този вид пост вижте тук.

През нощта телата ни изразходват много малко енергия. Ако на вечеря се храним обилно, енергията произведена от тази храна ще бъде в излишък и ще бъде складирана в мастни депа като запас от мазнини.

Ако искате да сте леки, подвижни, фини и енергични сутрин яжте храна с такива качества вечер.

 

Снимка:tallys/Pixaby