Коледа мирише на канела, мед и джинджифил!
Земя и огън са елементите, които присъстват най-осезаемо в тези аромати и внасят уют и топлина. Предразполагат към семейни вечери, приятни разговори, топли отношения и очакване….
Меденки, коледни сладки, печени ябълки, тиква и дюли, греяно вино, ушаф – това само част от продуктите идващи от традицията на нашия народ, които свързваме с дните около Коледа.
Случайно ли е присъствието на канелата в коледните сладки, чайове и ястия?
Канелата има остър, горчив и леко сладък вкус. Тя е лека за храносмилане, изсушаваща, гореща, остра, силна, проникваща и отпушваща каналите. Тези качества я правят ценен ресурс в борбата с респираторни заболявания, настинки и разстройства причинени от натрупване на токсини. Острият и вкус изчиства гърлото и лекува кашлица и колики.
Студеното време, ветровете и промените съпътстващи есента, влошават Вата доша. Канелата лекува болести причинени от този дисбаланс – главоболие, болки във врата и костите.
Интересното е, че всяка подправка помага на този човешки орган, на който прилича външно. Канелата наподобява костите, затова влияе много добре на костната система като я загрява.
Тази екзотична подправка има следните терапевтични свойства:
- Детоксикация
- Лекува болки и рани в гърлото и устата
- Облекчава главоболие
- Диуретик – почиства пикочните пътища
- Полезна при ринит
- Антимикробно и антибактериално действие
- Изчиства паразити
- Полезна при ревматоиден артрит
- Облекчава кашлица, хрема, алергичен ринит
- Намалява токсините получини като резултат от лошо храносмилане и изменен метаболизъм
- Понижава кръвното налягане
- Намалява холестерола
- Намалява нивото на кръвната захар
- Увеличава Питта доша – малко
Ако искаме да се възползваме от тези терапевтични свойства на канелата е необходимо да приемаме 1-3 гр. от пудрата на ден, разделена на няколко дози. Един грам канела заедно с една чаена лъжичка мед, веднъж дневно облекчава лошо храносмилане и е добър начин за регулиране на теглото. Медът е катализатор, който увеличава усвояването на билката, чиито носител е.
Включете канелата като подправка в ежедневната си диета – в храната, в напитките или с лъжичка мед. Това ще подобри гласа, дъха, вкуса, метаболизма, подвижноста(на всички нива).
Изследвания показват, че консумацията на канела повишава способноста за учене и възприемане.
Противопоказания:
- Не е подходяша за Питта доша и дисбаланси като гастрит, кървене и др.
- По време на менструация
- Алергии към канела
- Малки деца и бременни жени могат да приемат малки количества от подправката, включена в храната.
Пожелавам ви да имате топли празници с дъх на канела!
снимка:Sabrina_Ripke_Fotografie/pixaby
Последни коментари