Коледа мирише на канела, мед и джинджифил!

 

Земя и огън са елементите, които присъстват най-осезаемо в тези аромати и внасят уют и топлина. Предразполагат към семейни вечери, приятни разговори, топли отношения и очакване….

Меденки, коледни сладки, печени ябълки, тиква и дюли, греяно вино, ушаф – това само част от продуктите идващи от традицията  на нашия народ, които свързваме с дните около Коледа.

Случайно ли е присъствието на канелата в коледните сладки, чайове и ястия?

Канелата има остър, горчив и леко сладък вкус. Тя е лека за храносмилане, изсушаваща, гореща, остра, силна, проникваща и отпушваща каналите. Тези качества я правят ценен ресурс в борбата с респираторни заболявания, настинки и разстройства причинени от натрупване на токсини. Острият и вкус изчиства гърлото и лекува кашлица и колики.

Студеното време, ветровете и промените съпътстващи есента, влошават Вата доша. Канелата лекува болести причинени от този дисбаланс – главоболие, болки във врата и костите.

Интересното е, че всяка подправка помага на този човешки орган, на който прилича външно. Канелата наподобява костите, затова влияе много добре на костната система като я загрява.

Тази екзотична подправка има следните терапевтични свойства:

  • Детоксикация
  • Лекува болки и рани в гърлото и устата
  • Облекчава главоболие
  • Диуретик – почиства пикочните пътища
  • Полезна при ринит
  • Антимикробно и антибактериално действие
  • Изчиства паразити
  • Полезна при ревматоиден артрит
  • Облекчава кашлица, хрема, алергичен ринит
  • Намалява токсините получини като резултат от лошо храносмилане и изменен метаболизъм
  • Понижава кръвното налягане
  • Намалява холестерола
  • Намалява нивото на кръвната захар
  • Увеличава Питта доша – малко

Ако искаме да се възползваме от тези терапевтични свойства на канелата е необходимо да приемаме 1-3 гр. от пудрата на ден, разделена на няколко дози. Един грам канела заедно с една чаена лъжичка мед, веднъж дневно облекчава лошо храносмилане и е добър начин за регулиране на теглото. Медът е катализатор, който увеличава усвояването на билката, чиито носител е.

Включете канелата като подправка в ежедневната си диета – в храната, в напитките или с лъжичка мед. Това ще подобри гласа, дъха, вкуса, метаболизма, подвижноста(на всички нива).

Изследвания показват, че консумацията на канела повишава способноста за учене и възприемане.

Противопоказания:

  • Не е подходяша за Питта доша и дисбаланси като гастрит, кървене и др.
  • По време на менструация
  • Алергии към канела
  • Малки деца и бременни жени могат да приемат малки количества от подправката, включена в храната.
Пожелавам ви да имате топли празници с дъх на канела!

 

 

 

 

 

 

 

снимка:Sabrina_Ripke_Fotografie/pixaby