Отворете който и да е учебник по Аюрведа и ще видите като първа препоръка за здравословен живот – ставането от сън да е в часът на Брахма – преди зазоряване!

Това за съвременният човек е тежка и трудноизпълнима препоръка. Ето няколко начина, които могат да ни помогнат как да въведем ранното ставане като ежедневие в живота си.

Първо трябва да осъзнаем какви са ползите за тялото и за ума от ранното ставане. Можете да прочетете за тях тук. Когато сме наясно какви са ползите от нашите действия, много по-вероятно е да се мотивираме и да ги следваме. Все пак имайте предвид, че основна причина за лошото ни здравословно състояние е грешка в интелекта(праджня парад). Въпреки, че съзнаваме кое е добро за нас и кое не е, ние съзнателно избягваме, това което е добро – феномен, който съществува само при хората!

Създайте си навик за ранно ставане. Поставете в ума си часа, в който искате да се събуждате и като в мишена се прицелете в 5ч. 6ч. 6,30ч. Впрегнете цялата си ментална енергия, за да съберете достатъчно решителност и го направете.

Изключете телевизора и всички мобилни устройства вечер след 22ч. Екраните им са силно стимулиращи сетивата и умът, и пречат на дълбокия, възстановяващ сън. Вместо това можете да четете книга или да правите медитативни и дихателни практики.

Вечеряйте рано и яжте лека, лесно смилаема храна. Избягвайте сладко, мазно, тежко и т.н. Ако вечерята ви е лека, на сутринта ще се чувствате леки и ставането преди изгрев няма да ви затрудни. Каква храна се препоръчва вечер вижте тук.

Изпийте  чаша топла вода преди лягане. На сутринта пикочният ви мехур ще ви накара да излезете бързо от леглото. Освен това ще получите много положителни резултати от пиенето на топла вода вечер. За тях прочетете тук.

Поставете алармата за събуждане далеч от леглото. Няма нужда да ви обяснявам, че ако алармата ви е на една ръка разстояние, по-вероятно е да я спрете и да си продължите съня.

В началото може да усещате замаяност и леност след събуждане. Опитайте се  да не се връщате в леглото и до половин час тези неприятни ефекти ще отшумят. Заемете се с тоалета си, преварете/стоплете вода и я изпийте (повече за пиенето на вода сутрин тук), направете упражнения. Всички тези действия ще балансират трите доши и ще ви заредят с енергия.

След като се събудите, станете от леглото веднага! Не се опитвайте да си мислите, че можете да си планирате деня в леглото, вероятността да заспите отново е голяма. Излежаването увеличава мързела и усещането за тежест ще ви съпровожда цял ден.

Въведете ранното ставане постепенно. Ако сте свикнали да ставате в 8 ч. не си поставяйте 5ч. като цел – много трудно ще ви е да задържите за дълго този резултат. Поставете 7 ч. като цел и седмица след седмица премествайте с 15 -30 мин. тази цел, докато стигнете до желания час.

Запомнете всички трудности, с който ще се сблъскате в началото са временни, но ползите за тялото, ума и здравето ви ще са завинаги.