Падмасана е позата за медитация и Буда често е изобразяван точно в тази поза.

В седеж с изправен гръб поставяме лявото стъпало върху дясното бедро, а дясното стъпало върху лявото бедро. Стъпалата трябва да бъдат извити нагоре. Ръцете са изпънати, дланите върху коленете, показалеца и палеца се допират.

Названието на позата означава поза на лотуса:

Падма – лотус

Асана – поза

Размишляването върху Брахман в падмасана и упражнявайки мула бандха, която кара апана да се движи нагоре и джалнадхара бандха, която принуждава прана да слиза надолу, води до пробуждане на кунадалини.

Редовното практикуване на падмасана осигурява :
  • Поддържане на гъвкави колене и глезени
  • Засилва долната част на гърба, корема, коремните мускули, отделителната система
  • Отваря и огъвкавява таза
  • Подобрява стойката и коригира изкривявания на гръбнака причинени от неправилен седеж
  • Подобрява енергийното ниво и възстановява енергийни загуби
  • Успокоява ума и неутрализира стреса
  • Коригира проблеми с менструацията
  • При бременни жени, който практикуват позата, раждането протича по-лесно
  • Събужда Чакрите и засилва осъзнаването

Падмасана балансира Вата доша и нейните субдоши – Прана, Удана, Самана, Апана и Вяна. Много силно балансиращ ефект има върху Апана – отстранява проблеми свързани с менструацията, осигурява движение в малкия таз, перисталтиката нормализира, подпомага раждането, отстранява сковаността на хълбоците и т.н. Човек се чувства спокоен, уверен, стабилен и силен.

Падмасана се свързва с коренната чакра – Муладхара. Когато седнем в позата, основата на гръбначният ни стълб натиска земята. Когато това се случи ние физически се „вкореняваме“ и изпитваме усещане за заземяване. Балансирана коренна чакра означава, че в нашия живот има баланс. Това ни помага да подобрим нашите действия, морала, идеите и поведението си за по-добър и щастлив живот. Ставаме по-силни от страховете си, можем да се справим с гнева  си, с депресията, умората, констипация и с всички проблеми свързани с небалансирана Муладхара.

Останалите чакри също се балансират.

Контраиндикации:

Позата не се препоръчва за хора с проблеми в глезените и коленете. Позата изглежда много лесна, но не е така. Човек може да се нарани, ако е твърде напорист и не е наблюдаван от опитен преподавател.

Падмасана е една от най-добрите пози за постигане на баланс и пробуждане. Тя зарежда тялото с енергия, свързва го с ума и духа.