Аз не харесвам думата пост!  Има двойно значение.

Варианта, в който става въпрос за отказ от храна за известно време, свързвам с религиозните пости, а това създава откровена неприязън в мен. За да не събуждам такива чувства в себе си и да остана в хармония, докато пиша по темата за въздържание от храна, аз ще използвам термина отпуск.

 

Всичко в природата следва една цикличност – работа-почивка, активност-покой и т.н., за да продължи живота по-дълго. Ако този ритъм не се следва и след работата не следва почивка, системата ще се изтощи и ще спре да функционира правилно. Обратно, ако само е в почивка, просто ще атрофира и отново резултата няма да е добър. За това баланса е изключително важен.

 

Храносмилателната ни система започва своята работа в момента, в който поемем първата глътка мляко. Тя се научава да функционира, в началото съвсем не без сътресения. Всички, които са отгледали децата си знаят, че бебето се храни през определен период – в началото често, но с развитието на храносмилателната му система по-рядко, с по-големи периоди на почивка. В детска и младежка възраст, обикновено храносмилателната способност на човек е много добра – могат да се погълнат големи количества храна без това да създаде особени проблеми.

 

С напредване на възрастта храносмилателната система, започва да губи тази сила и способност, за това от време на време трябва да я пускаме в отпуск. По този начин осигуряваме период от време, в който храносмилателните органи няма да са заети с ежедневната си дейност – да смилат, разграждат, абсорбират храна, а ще могат да обърнат внимание на собствените си структури – да ги почистят.

 

Знаете, когато сте заети с много работа нямате възможност да подреждате дома си, просто нахвърляте това с което не можете да се справите в момента и отлагате чистенето за по-късно. Ако обаче не си осигурите време, за да си подредите и изперете дрехите, да измиете чиниите, да почистите праха и т.н. съвсем скоро къщата ви ще се задръсти от мръсотия и живота ви ще стане доста неприятен и труден.

 

Така е и при храносмилането. Всеки път, когато сме преяли на вечеря, всеки път, когато сме яли тежка и трудна за храносмилане храна, всеки път, когато сме яли неподходяща за нас храна, всеки път, когато сме правили неподходящи комбинации от храни, сме създавали свръх натоварване за храносмилателните си органи. Създавали сме им твърде много работа. С част от тази работа те не са се справили и необработената храна се е натрупала, започнала е да гние, да отделя токсични вещества, които попадат в кръвта, отиват в клетките ни, тяхната работа се нарушава и ние страдаме.

 

Когато дадем почивка на храносмилателната система като решим да пропуснем вечерята например, осигуряваме възможност на черният дроб, който е активен в часовете между 22 и 02 ч., да започне да филтрира кръвта и да изчиства токсините и мазните натрупвания в кръвта. Дебелото черво, което може да бъде активно между 02 и 06 ч., особено ако го стимулираме със сутрешната си йога практика, ще започне изхвърлянето на отпадните вещества. Стомаха и червата ще са отпочинали и ако ги „измием“ с топла вода – практиката ушапана, която съм описала тук, ще изчистим остатъците от храна и токсини в тях.

 

Гладуването, звучи ужасно, сигурно защото го свързваме със смъртта, но нека да се запознаем с видовете гладуване, по време на което храносмилателната ни система почива.

 

  1. Кратко гладуване – продължителност 6 часа, пропускаме едно хранене от нормалният си режим. Този вид гладуване е най-лекият вариант, който вероятно правите, когато на предишното хранене сте прекалили с храната. Това дава възможност на храносмилателната система да се справи с прекомерното количество храна. Един от най-опасните проблеми свързан с храносмилането е когато ядем преди храната от предишното хранене да е напълно смляна. Времето за храносмилане на различните храни може да видиш тук.
  2. Средно гладуване – продължителност 12 часа, пропускаме две хранения от нормалният си режим. Този вариант на гладуване е оптимален за редовното изчистване храносмилателната система и поддържането на добро храносмилане. Ако го практикуваме редовно, намаляваме риска от интоксикация и редица заболявания.
  3. Дълго гладуване – продължителност 24 часа, пропускаме и трите хранения в денонощието. Този вид гладуване е труден и изтощава организма. Подходящ е за редовно практикуване при Кафа тип. Не се препоръчва горещо за Питта и е противопоказен за Вата тип. Може да предизвика раздразнителност, безпокойство и изтощение при слабите телесни типове.