Имунитетът се подхранва и зарежда през есента
Имунитета или способността на организма ни да се съпротивлява на опасни за съществуването ни фактори от голяма степен зависи от действията ни през есента.
Ето списък на топ 10 храни, които трябва да включите в есенното си меню.
1. Тиква
Естествено започваме списъка с тиква – събрирала в себе си слънчевите лъчи, цяло лято тя е чудесен източник на фибри и сложни въглехидрати. Тази съхранена енергия придава на тиквите топъл оджас, който може да ви успокои при по-студено време.
Наситеният оранжев цвят на тиквата е признак, че има високо съдържание на каротини. Те, заедно със сладостта и охлаждащата природа на тиквата я правят отличен тоник за черния дроб и очите, много подходяща за Питта доша.
Сладкият вкус обикновено е охлаждащ и трудносмилаем, за това Вата доша трябва да прибави гхи и топли подправки като канела и кардамон към тиквата.
Препоръчва се при:
- анемия
- диабед
- отоци и подпухнали очи
- проблеми с черния дроб
- затлъстяване
2. Ябълки
„Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“ – Знаете ли защо? Ето защо:
Ябълките са богати на антиоксиданти, флаваноиди, витамин С и диетични фибри. Това тяхно съдържание предотвратява оксидативният стрес и предотвратява развитието на хронични заболявания, забавя стареенето, повишава имунитета.
Ябълките са плодовете с най-високо съдържание на пектин, разтворими фибри, които се свързват и премахват излишните мазнини, предотвратявайки усвояването им от тялото и помагайки за регулиране на нивата на холестерола и кръвната захар.
Препоръчват се за:
- контролиране на апетита
- профилактика на Алцхаймер
- регулиране на кръвната захар
- намаляване на теглото
- намаляване риска от рак
3. Грозде
Гроздето утолява жаждата, овлажнява тъканите и засилва метаболизма. То е уникално, защото повечето храни, които повишават метаболизма, причиняват сухота, а повечето храни, които овлажняват тъканите, потискат метаболизма. Гроздето е лесно смилаемо, осигурява незабавна енергия.
Гроздето е сладко и леко кисело, което го прави полезно като тоник за черния дроб и е възстановяващо средство за много горещи Питта и сухи Вата състояния. То подхранват кръвта и успокояват възпалението. Като тоник за кръвта то е полезно за жени по време на менструация, бременност, след раждане или кърмене. Гроздето е предложено като лекарство за нисък брой бели кръвни клетки. То е тоник за мускулите, тоник за костите и повишават плодовитостта както при мъжете, така и при жените.
Гроздето се счита за по-добър плод от всички останали в Аюрведа.
4. Райска ябълка
Райските ябълки имат „студена ин енергия“, което означава, че тяхната стипчивост охлажда възпалението, а сладостта помага за възстановяването на течностите. Поради това райската ябълка е идеален есенен тоник за борба с есенната сухота (Вата) и всяко продължително възпаление от летните горещини (Питта). Райската ябълка овлажнява гърлото и подхранва белите дробове.
Високото съдържание на фибри и успокояващото (лепкаво) качество на райската ябълка я прави добра при хемороиди и запек. Стипчивостта намалява вътрешното кървене, докато сладостта покрива и успокоява възпалението.
Препоръчва се при:
- свръхкиселинност
- язва и гастрит
- остри болки в корема
- метален вкус в устата
- запек
5. Круши
Крушите са успокояващ, охлаждащ и подходящ за Кафа плод, който успокоява сърцето и облекчава безпокойството. Високите нива на витамин С , фибри и аскорбинова киселина ги правят ценен източник на вечества стимулиращи имунитета. Те са естествен афродизиак. Крушите балансират и трите доши.
Препоръчват се при:
- диабет
- затлъстяване
- ракови заболявания
- сърдечно-съдови заболявания
- бронхит
6. Целина
Целината е с богато съдържание на калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор, витамините – B, C, Е, К, В3, провитамин А, както и флавоноиди. Изразеният антиоксидантен ефект заедно с ценните витамини и минерали я нареждат сред незаменимите есенни храни.
Целината също насърчава изгарянето на мазнини, за да помогне за загубата на тегло. В допълнение, прахът от сух корен се счита за тоник при обща слабост или недохранване.
Препоръчва се при:
- инсулинова резистентност
- лошо храносмилане
- високи нива на кръвна захар
- подпухнала кожа
- излишни мазнини
7. Моркови
Оранжевият им цвят говори за високото съдържание на каротин и благотворното действие върху очите и черния дроб. Морковите са сладки, лютиви и стипчиви и мат загряващо действие. Те стимулират производството на червени кръвни телца и Питта доша трябва да внимава с тях.
Морковите спомагат за изгарянето на токсините и правилната работа на червата, което ги прави ценна храна за есента.
Препоръчват се при:
- замъглено зрение
- високо кръвно
- дефицит на желязо
- чернодробни проблеми
- запек
8. Червено цвекло
Цвеклото е сладко със землист, горчив послевкус. Суровото цвекло е по-жилаво, по-горещо и по-трудно за храносмилане, отколкото сготвено. Сготвено е много подходящо за Вата, а с повече чесън и за Кафа, но не е препоръчително за Питта доша.
По време на храносмилането на цвеклото се получава азотен оксид, който подобрява доставката на кислород и може да увеличи издръжливостта – подобрява притока на кръв към мускулите, мозъка и други органи чрез разширяване на кръвоносните съдове.
Можем да наречем цвеклото чудесен детоксикант, защото изчиства кръвта и черния дроб, червата, успокоява ума.
Препоръчва се при:
- анемия
- звтоимунни нарушения
- лоша циркулация
- липса на цвят на кожата
- сковаване на гръбнака и краката
9. Карфиол
Този кръстоцветен зеленчук е богат на витамини С, Е и К, както и фолиева киселина. Неговите детоксикиращи и антиоксидантни качества го правят незаменим в есенното меню. Подходящ е за диети за отслабване и хранителни программи за стимулиране на метаболизма.
Неудобството при него е, че създава газове в червата, но това лесно се неутрализира чрез използване на газогонни подправки, добре известни в Аюрведа.
Препоръчва се при проблеми с:
- съня
- концентрацията
- съня
- затлъстяване
- костите
10. Зеле
С високо съдържание на витамин С, който стимулира имунната система, способства за премахване на токсините от тялото, спомага за изгарянето на мазнините зелето се нарежда в Топ 10 храни за есента.
Витамините от В групата в зелето намаляват стреса, укрепват нервната система, усилват метаболизма и спомагат за освобождаване отизлишни мазнини.
Съдържанието на фибри и желязо, подпомагат храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.
Ниската калоричност на зелето в съчетание с богатото съдържание на витамини и минирали позволява то да се използва при диетично хранене на хора с наднормено тегло.
В частност киселото зеле е отличен носител на бактерии, изключително полезни за чревната флора.
Последни коментари