Тази поза е предизвикателство и удоволствие!

Продължавам с поредицата от изправени асани, които заземяват, стабилизират и дават увереност на практикуващият. Увеличават силата и енергията, и правят тялото леко и подвижно. Редовното практикуване на Уттхита хаста падангустасана подобрява динамичният баланс и движението. Когато в позата се появи движение, баланса става по-труден, по-трудно оставаме концентрирани, без да се разсейваме. Тайната е в това да фокусираме погледа си в една точка и непоколебимо да останем в баланс, независимо от промяната, която се случва. Това умение пренасяме и в реалния живот.

Названието на позата означава:

Уттхита –  разширено

Хаста  ръка

Пада  крак

Ангуста палец на крака

Асана  поза

Уттхита хаста падангустасана има различни вариации. Позата е добър начин да предизвика начинаещите в Йога да повишат своята концентрация и баланс.

В началото можете да свиете единия крак в коляното, да хванете с две ръце коляното и да го задържите. После направете това с другия крак. Когато се почувствате уверени и не залитате можете да хванете палеца на крака и да опитате да изпънете крака, до колкото ви позволява тялото в момента. Не бързайте да изпъвате крака, мислете за баланса! Когато се научите да задържате по този начин в позата ще придобиете голяма увереност и баланс. Дори да ви е трудно в началото, с постоянство в практикуването ще имате успех.

Редовното практикуване на позата:

 • Намлява натрупани мазнини в областа на ханша и бедрата
 • Засилва долните крайници – бедра, празаци, глезени, стъпала, колене
 • Засилва горни крайници – рамене, мишници и предмишници
 • Тонизира мускулите на корема, дупето и гърба
 • Засилва гръдният кош
 • Добро лекарство при астма
 • Добра профилактика на съсрдечно-съдови заболявания
 • Подобрява баланса
 • Подобрява гъвкавостта на гръбнака и краката
 • Помага при плоскостъпие
 • Ефективно регулира дихателната, нервната и храносмилателната система

Контраиндикации:

 • Ниско кръвно
 • Травми в колене, глезени, тазобедрени стави
 • Проблеми и наранявания на кръста или раменете

Влияние върху чакрите:

Асаната балансира и стимулира –Муладхара, Свадхищана Манипура, Анахата чакри.

Влияние върху дошите:

Заземяването, което се случва в позата, балансира подвижната и непостоянна Вата доша и стимулира коренната чакра. Натиска върху каремната област стимулира Апана ваю да се движи надолу и осигурява изчистване и детокцикация. Самана ваю и Пачака Пита са стимулирани и осигуряват добро храносмилане – основата на доброто здраве. Храносмилателната система е балансирана.

В областа на гърдите позата балансира функциите на Кафа доша, увеличава капацитета на белите дробове и е добро средство за респираторни заболявания, включително астма. Удана и Вияна ваю също са балансирани, а това дава отражение на Аджна чакра – балансирана и стимулирана сърдечна чакра. Позата подпомага правилното дишане и стимулира кръвообращението чрез балансиране на енергиите в гръдният кош. Доброто кръвообръщение, което се случва тук благодарение на активните гръдни мускули стимулират работата на сърцето, кръвта се изчиства от мазнини и лош холестерол. Позата е добро средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

В областа на главата и трите енергии Вата , Питта и Кафа са перфектно балансирани, когато изпълним позата и на двете страни. Това стимулира двете химисфери на мозъка. Способноста дамислим и да запомняме се подобрява. Баланса между творчество и аналитичност се подобрява. Усещането ни за пълна реализация на потенциалите ни се повишава.

Влияние върху тъканите:

Позата укрепва костите и мускулите на долните и горните крайници. Подобрява тяхната еластичност и кръвообръщението в тях. Това повишава гъвкавостта на ставите. Дълбоките разтягания работят добре и за гръбнака – подобряват еластичността и гъвкавостта му. Редовното практикуване на позата действа като болкоуспокояващо, особено ако се фокусираме в основата на гърба.Тонизира мускулите на корема и дупето и това осигурява стабилност на цялото тяло и премахва напрежението в кръста. Също метаболитните процеси в тази област са подобрени, агни е балансиран и натрупваните мазнини се редуцират – губим от натрупаните в посочената област излишни килограми.