Всички знаем колко е важно храносмилането за нашето здраве. Днес искам да обърна специално внимание на някой факти които знаем, но може би пренебрегваме. Когато осъзнаем защо трябва или не трябва да вършим нещо е по-вероятно да изберем правилното действие.

И така, нека да се запознаем с някой факти за храносмилането:

  1. Храната трябва да престой в устата. Този факт ни е ясен.

Още от малка ми повтарят да дъвча бавно и дълго, за да може храната да се раздроби добре. Това, което зъбите могат да направят с храната, ще подобри работата на стомаха и ще ускори процеса на храносмилане. Освен това по време на дъвчене се отделя слюнчен сок, който втечнява храната. Молекулите на храната се разтварят от водата в слюнчения сок. Ензимите в слюнченият сок реагират с молекулите на водата само в течна среда.

Сладкият вкус започва да се разгражда още е в устата. Голяма част от захарите се трансформират още тук ако храната престой достатъчно време. В стомаха средата е различна и не благоприятства разграждането на захари.

За това дъвчете храната!

  1. След поглъщане на храната, процесът на храносмилане става неволеви и се регулира от автономната нервна система.

Ако съзнателно можем да дъвчем бавно и спокойно или да гълтаме бързо храната в началната фаза на храносмилане, след като преглътнем процеса вече не зависи от нашата воля и желание. Въпреки това има начини, с които можем да стимулираме и подобряваме храносмилането. Когато по време на хранене доминира парасимпатиковата нервна  система, храносмилателните жлези увеличават секрецията си, това стимулира правилното храносмилане. Съответно при доминиране на симпатиковата нервна система, процесът е обратен и храносмилането се забавя и компрометира. Винаги когато храносмилането не се случва по оптимален начин се образуват токсини. Йога практиките намаляват симпатиковото влияние и активират ПСНС. Как Йога влия на храносмилането можете да  прочетете тук.

Правете редовно Йога, за да имате оптимален процес на храносмилане!

  1. Неправилното комбиниране на храни съдържащи мазнини, въглехидрати и протеини създава проблеми за храносмилането.

Какво е неправилно комбиниране – много мазнини + много захари + много протеини не е никак добра комбинация. Аюрведа разглежда много примери за такива комбинации. В някой от следващите постове ще разгледам кои са те.

Не прекалявайте с мазнините, въглехидратите и протеините, баланса е здраве!

  1. Прием на достатъчно целулоза с храната.

Целулозата в храната идваща от плодовете и зеленчуците осигурява оптимален престой на  тази маса в червата и изхвърлянето и своевременно от тялото.  При липсата на достатъчно целулоза и консумиране на невегетарианска храна, остатъците от нея се задържат в дебелото черво за дълго време и започва процес на ферментация, при който се отделят газове. Част от тези газове попадат в кръвния поток и се отделят чрез белите дробове – лошият дъх не винаги е резултат от лоша хигиена!

За свеж дъх хапвайте свежи плодове и зеленчуци!