Човешкият организъм се нуждае от храна, за да живее и функционира. Тази нужда може да се задоволи със съвсем малко и проста храна. Сложните ястия, смесването на твърде много и несъвместими продукти, продължителната и разнообразна обработка на храните, може да затрудни храносмилането.

Процесът на храносмилане започва в устната кухина и завършва в последните части на червата, това може да отнеме няколко часа или няколко дни. Пътешествието на храната изглежда така: от 30 минути до 6 часа храната се смила в стомаха, продължава в тънките черва в продължение на 7-8 часа, като продължава да се разгражда и да се абсорбира по пътя и едва тогава всичко, което не е усвоено влиза в дебелото черво и може да остане там над 20 часа.

Колко време храната престоява в стомаха:

 • Зеленчуци: 🍅домати, краставици, маруля, чушки, зеленина – 30-40 мин.(зеленчуци, подправени с олио – до 1,5 ч). 🥦тиквички, зелен фасул, карфиол, броколи, царевица – сварена 40 мин. 🥕магданоз, цвекло, моркови, ряпа – асимилирани в рамките на 50-60 мин. 🍠картофи, сладък картоф, артишок, кестени, тиква – за 60 мин.
 • Плодове: 🍉диня 20 мин. 🍇пъпеш, грозде, цитрусови плодове и други сочни плодове – 30 мин. 🍎ябълки, круши, череши, череши, праскови, кайсии и др. – 40 мин. 🥗плодови и зеленчукови салати – 30 – 50 мин.
 • Течности: 🥛водата се абсорбира почти моментално, ако няма друга храна в стомаха. В този случай веднага влиза в червата. 🍹плодовите и зеленчуковите сокове – 10-30 мин. 🍵бульони с различно насищане – 20-40 мин. 🍼мляко – до 2 ч.
 • Зърнени храни, зърнени култури, бобови: 🍚елдата, полираният ориз, просото – 60-80 мин. 🍚ечемик, овесени ядки, царевична каша – 1-1,5 ч. 🍲грах, нахут, леща, боб – за 1,5 ч.
 • Ядки и семена: 🌻семената от слънчоглед, тиква, сусам и пъпеш круши – 120 мин. 🥜лешници, фъстъци, пекани, бадеми, орехи – 150 – 180 мин.
 • Яйца: 🍳протеинът – 30 мин. 🥚жълтък – 45 мин.
 • Млечни продукти: 🍼ферментирали млечни напитки – 60 мин. 🍚извара и обезмаслено сирене – 90 мин. 🍶мляко, мазни извара – 120 мин. 🧀твърдите мазни сирена – 4-5 ч.
 • Риба и морски дарове: 🐟нискомаслена риба – 30 мин. 🐋мазна – 50-80 мин. 🍤морски дарове – 2-3 ч.
 • Птици: 🍗пиле без кожа – 90-120 мин. 🍗пуйка без кожа-повече от 2 ч.
 • Месо: 🐮говеждото – 3-4 ч. 🐑агнешко – 3 ч. 🐷свинското – около 5 ч.

Следните фактори влияят върху храносмилането:

 • настроението за храна, външната привлекателност на ястието, миризмата му и условията, при които човек яде;
 • храносмилателно здраве: при гастрит, язва храната ще се разгради по-бавно;
 • състояние на чревна микрофлора;
 • функциониране на хормоналните системи;
 • рационално съставено меню;
 • наличието на естествен глад;
 • индивидуална нужда от продукти: ако ядете леща цяла седмица – на осмия ден ще сте отвратени от нея;
 • кореспонденция на храна и човек: коригиране на менюто спрямо пол, възраст, здравословно състояние, телесно тегло;
 • температура на храната;

Храненето зависи от психологическото настроение. Например човек с лошо настроение усвоява храната по-бавно, отколкото човек с добро настроение. Това се дължи на връзката на мозъчната кора и състоянието на периферната нервна система.

Как да подобрим храносмилането си?

Ако храната се абсорбира бавно, това предизвиква усещане за тежест, сънливост и неправилно функциониране на много органи. За да избегнете продължителен престой на храна в стомаха и червата, трябва да се вземат предвид следните препоръки:

 1. Малко парче пресен джинджифил посолен и овкусен с лимон, приеман преди хранене( дори само мисълта за това увеличава слюноотделянето J )
 2. Подправки – подправките стимулират отделянето на храносмилателни ензими.
 3. Прясно приготвена, топла храна.
 4. Винаги дъвчете храна внимателно и спокойно – така подпомагате стомаха и той ще си свърши работата по-бързо.
 5. Консумирайте богати на фибри храни.
 6. Накисването на семена и ядки ще ги направи лесно смилаеми.
 7. Когато готвите, е по-добре варете, а не и пържете продуктите.
 8. Всичко, което се яде на обяд, се разгражда много по-бързо от вечерята или закуската. Ето защо, вечер трябва да дадете предпочитание на леки ястия.
 9. Привлекателно приготвена и ароматна храна стимулира секрецията на храносмилателния сок.

Фактори, който забавят храносмилането:

 

 1. Стрес – сърцето се ускорява, белите дробове дишат по-често и стомахът и червата се свиват – процеса на храносмилане не се състои.
 2. Пиене на вода след хранене намалява концентрацията на стомашния сок и ензимите, храносмилането се забавя.
 3. Четене по време на хранене, гледане на ТV – същият ефект както при стрес.
 4. Възрастта – след 40 години концентрация на храносмилателните ензими намалява.
 5. От голямо значение е здравето на храносмилателния тракт. Всички нейни органи, включително стомаха, червата, черния дроб и панкреаса, допринасят за метаболизма.
 6. Спортуване, тежък физически труд, вземане на душ след хранене прекъсват процеса на храносмилане.

 Когато храната в стомаха все още не е смляна, а ние поемем още храна, храносмилането започва от начало, забавя се и се утежнява. За това основно правило за добро храносмилане е да изчакаме храната от предишното хранене да напусне стомаха и тогава отново можем да ядем.