Концепция, основаваща се на Ведите, според която часът в който се събуждаме е много важен за това какъв ще бъде денят ни, какви навици ще култивираме, какво ще е нашето духовно развитие и какви избори ще правим в живота си.

Ставайте преди изгрева всеки ден. Това е часът на Брахман, който е изключително благоприятен за садхана – йога техники целящи завършване на нашата цялост, достигане до нашата вътрешна мъдрост. Всяка сутрин практикувайте садхана преди изгрев – тогава резултатите са най-добри.

Ранното ставане се препоръчва от всяка една духовна система и всяка система за здравословен живот. Защо това е така и какво толкова специално има в часът на Брахма, за което си заслужава да направим усилието да станем преди изгрев?

За много хора ранното ставане е  доста трудно за изпълнение, но ако успеят да го  включат в ежедневието, то ще повлияе положително на всеки един аспект от тяхното съществуване. Ето няколко от тези ползи:

  • Според Аюрведа различните части на денонощието попадат под влиянието на една от трите енергии – Вата, Питта или Кафа, които са носители на различни качества. Часът на Брахма е под влияние на активната Вата. Когато се събудим в този час всички качества на тази енергия ще ни съпътстват през деня – лекота, подвижност, креативност, бърза мисъл, енергичност, динамика. Вата доша е отговорна за движението в тялото, за отделянето на отпадните продукти, хормоналния баланс, силата на сетивните органи, активността на ума, ентусиазма. Добре балансираната Вата осигурява на тялото  и ума добра кондиция и стабилно здраве. Ранното ставане ни „инжектира“ с ентусиазъм и стимулира всички наши системи.
  • Отново според Аюрведа най-доброто време за упражнения и тренировка е рано сутрин на празен стомах. Ентусиазмът и енергията осигурени от ранното ставане ще ни свършат чудесна работа ако ги използваме за сутрешна тренировка, йога, пранаяма и т.н.
  • Часът на Барахма единственото време в денонощието, през което Сатва гуна доминира. Сатва гуна е носител на качествата – чистота, светлина, възвишеност, всичко добро, позитивно и водещо до развитие и издигане на съзнанието. Това е време за медитация, учене, себепознание, време за развитие на интелекта.
  • Биологичният ни часовник е настроен според природните ритми. Естествено активностите на организма( секретиране на хормони и ензими) затихват, когато Слънцето залязва и се активизират, когато изгрява отново. Ако следваме тези естествени механизми, заложени в нас и живеем в унисон с природните закони, умът и тялото ни ще са в баланс, както и всички наши органи и системи.
  • Ранното ставане ни осигурява време да планираме деня си и по този начин намаляваме стреса в ежедневието си.
  • Най-доброто време за учене, защото концентрацията, която можем да достигнем е най-висока.
  • Най-доброто време за йога, молитва и други духовни практики.
  • Най-доброто време да останеш сам със себе си, докато семейството още спи, а тишината и покоят са изпълнили домът ти. Време за теб и твоите нужди.

Ранното ставане ни осигурява здраве, сила и ентусиазъм. Разполагайки с тези богатства ние сме по-добри в семейството и обществото, защото напрежението и стреса имат по-малко влияние над нас, а енергията ни е достатъчна, за да се справим с трудностите и изпитанията, който живота ни дава.

Включете ранното ставане като тапас във вашата практика. Практикуването на тапас увеличава волята, отстранява мързела и  издига съзнанието. Как да направите това вижте тук.