Бързо влизане във форма след празниците с йога и аюрведа е лесно

Във вълшебната атмосфера на коледните и новогодишни празници често се отпускаме и се наслаждаваме на вкусната храна, пътуванията и отдиха със семейството и приятелите.

Но след празничната вълна може да се почувстваме тежки и отпуснати, ще ни е необходимо известно време и усилия, за да се върнем във форма.

Ето няколко стратегии, които могат да ви помогнат да се върнете в ритъма бързо и ефективно.

1. Върнете се към здравословните хранителни навици

Начинът, по който се храните, е от ключово значение за постигането и поддържането на отлична форма.

Точно преди празниците беше подходящо веме за пости и Detox. Ако сте направили такова изчистване, сега ще ви е лесно да се върнете към обичайният си режим на храненене. Още по-лесно ще ви е ако направите едно кратко прочистване сега – само за ден или два. Това ще даде възможност на храносмилателната система да си почине от тежката празнична храна и да изчисти остатъците от несмляната, преди да са се натрупали токсини от нея.

Ако до сега не сте се грижили за хранителните си навици започнете с планиране на здравословни и балансирани такива. Включете в менюто си много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Избягвайте прекомерните захари и наситени мазнини, които често присъстват в празничните ястия. Разберете какъв е вашият аюрведичен тип и какво ви препоръчва аюрведа, за да сте в добра форма според вашата конституция. В тази статия ще разберете какви са автентичните правила на аюрведа за здравословно хранене.

2. Възобновете физическата си активност

Започнете с леки физически упражнения и йога, постепенно увеличавайте интензивността им. Практикувайте Суря намаскар, капалбхати и други йога техники, за да подобрите кръвообращението и да изгаряте излишните калории. Използвайте всяка възможност да се движите интензивно – изкачвайте стълби, ходете пеша, танцувайте, карайте ски и ще видите колко лесно, приятно и бързо ще влезете във форма.

Добавете и силови тренировки за тонизиране на мускулите. В Йога еспресо ще намерите най-балансираната програма за тази цел.

3. Пийте много вода

Водата играе ключова роля в процеса на изгаряне на излишните калории и отстраняване на токсините от организма, както и за бързото влизане във форма. Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден, особено преди хранене, за да намалите апетита и поддържате организма си хидратиран.

Освен вода ефективен начин за детокс и изчистване е чай от джинджифил. Освен че ще стимулира храносмилателният огън и метаболизма, той ще ви предпази от вируси и настинки, съответно и имунната ви система ще остане в добра кондиция.

4. Сън и релаксация

За бързото влизане във форма не е достатъчно само физическа активност и здравословно хранене. Важно е и да отделяте време за здравословен сън и релаксация. Добрият сън подпомага възстановяването на мускулите и намалява стреса, което допринася за бързото влизане във форма. В моя YouTube канал ще намерите подходящи релаксиращи практики.

5. Задайте реалистични цели

Колко пъти до сега сте си казвали, че след празниците ще отслабнете и бързо ще влезете  в супер форма? И колко пъти тези намерения не са се случвали? Колкото повече години оставяме зад гърба си, толкова почече време и усилия са необходими, за да влезем във форма. 

Определете си ясни и реалистични цели за бъдещето. Това може да включва отслабване, подобрение на физическата си форма или увеличаване на енергията ви. Разбийте големите цели на по-малки, постижими стъпки, които да ви мотивират. Запасете се с голяма доза търпение и дисциплина, стъпка по стъпка изпълнявайте плана си. Ако имаш нужда от помощ, аз съм насреща, за да създам програма лично за теб или да ти препоръчам групова такава.

Спазвайки тези стратегии, ще бъдете на прав път за бързото влизане във форма след коледните и новогодишни празници. Запомнете, че ключът е в умереността и последователността. Съчетайте здравословни хранителни навици, физическа активност и пълноценен отдих, за да постигнете желаните резултати.