Програми за хранене

Ти се превръщаш в това, с което се храниш

Коя храна е здравословна?

Храни и напитки, които изглеждат добре, миришат добре, вкусът им е приятен, възприемат се с наслада от всички сетива и са благоприятни за здравето, представляват същинския живот.

Ако се консумират според правилата за здравословно хранене, те осигуряват гориво за храносмилателния огън.

Те увеличават умствената и физическата сила, подобряват състоянието на кожата и косата, даряват с красота и спокойствие.

Хранителни програми

Значението на храненето за нашето здраве е описано  в най-стария текст на аюрведа. Той казва: „Който се храни правилно, няма нужда от лекарства. Ако не се храните правилно, лекарствата няма да ви помогнат”.

Ключът към здравословното хранене не е да се забранят или избягват определени храни. Поддържането на добро здраве изисква балансирано консумиране на разнообразна храна, от различни видове, в правилни пропорции и подходящо време.

Хранителна програма според индивидуалната ти конституция

Конституция или ментално/телесен тип е твоето естествено състояние на баланс. Тя е уникална, както пръстовия отпечатък, както ДНК и остава такава до края на живота.

Конституцията определя твоите индивидуални черти като фигура, ментални нагласи, темперамент, храносмилане, ниво на енергия. Тя определя предразположеността ти към определени заболявания.

Тъй като всичко проявено в нашия свят е в резултат от различните комбинации между петте елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, чрез тяхната комбинация променяме баланса на енергиите в тялото си.

Например ако имаме наднормено тегло трябва да консумираме храни с преобладаващи елементи огън и въздух, а земята да ограничим, за да балансираме качествата тежест и маса, които сме натрупали.

Хранителна програма за намаляване/увеличаване на теглото

Ние сме това, с което се храним – качествата на нашето тяло (тежест, маса, здравина, подвижност, гъвкавост и т.н.) зависят от 5-те елемента, които изграждат храната ни. 

Ако обикновено ядем храна, която е тежка, мазна и изграждаща, тогава и тялото ни ще е масивно и тежко. Ако се храним с лека и суха храна, тогава и тялото ни ще е с подобни качества. 

Хората, които искат да намалят или увеличат теглото си, знаят колко трудно е да го направят. Това е така, защото вашата основна енергия е с тенденция да се увеличава и вие подсъзнателно имате влечение към храни, които да направят това. Когато осъзнаем и започнем да променяме тази тенденция чрез подбор на храни и подправки, ще променим и тенденциите в тялото си.

Хранителна програма за бъдещи майки и кърмачки

Носещите живот осигуряват цялата енергия за изграждане на тялото, ума и интелекта на своето дете. За това качествата на храната, която консумират  е много важна. 

По време на бремеността, тялото на жената има способността да абсорбира в максимална степен хранителни вещества и дори жени, които страдат от определени дисбаланси, като костна плътност, могат да коригират това, чрез правилна диета. 

Правилната диета ще осигури оптимално изграждане на плода, без увеличаване теглото на майката.

Хранителна програма според сезона

Всеки сезон е повлиян от различна доша. Вата, питта и кафа се натрупват през сезоните, които имат същите качества като тях и могат да излязат от баланс ако не се погрижим. 

Баланса е в основата на здравето, щастливият живот и пълноценното съществуване! За това диетата и режима, който имаме се променят според промяната, която настъпва в заобикалящата ни среда. 

“Този, който знае подходящата диета и режим за всеки сезон и ги прилага, увеличава силата и блясъка си.”

Хранителна програма според възрастта

Целта на Аюрведа е прилагането на превантивни практики за дълъг и качествен живот. Препоръчва се спазване на дневен и сезонен режим за всеки човек според неговата индивидуална конституция, начина на живот и околната среда. 

Както сезоните влияят на нашата енергия, така и различните фази на живота ни са под влияние на различни енергии. Ако не се съобразяваме с тази цикличност ще настъпи дисбаланс. 

Аюрведа има цял раздел, който се занимава със забавяне на процеса на стареене чрез билки и терапии, но основният начин за запазване на младоста е чрез режима на хранене и начина ни на живот.

"След бременността не успях да си възвърна формата и килограмите, с които бях свикнала да се харесвам. Това много ми тежеше. Благодарение на съветите и режима, който Нина направи за мен, успях да сваля килограми и да се почувствам по-добре."

Веска П.

"Сладкото ми е слабост, а в спазването на диети и режим не съм успявала никога. Нина успя да ме мотивира и да направи хранителен режим, с който не се чувствам ограничена, но се храня здравословно и се чувствам добре."

Мария М.

"Вече знам кои храни ми действат добре и кои ми се отразяват зле. Благодарение на Нина, започнах да гледам на храната по различен начин и промених навиците си."

Елена П.

"Храната е лекарство и се приема на гладно - спазвам това правило и резултата е изумителен. Не можех да повярвам, че толкова дребни и незначителни промени в начина ми на хранене, ще променят толкова много неща!."

Жанет Б.

Свържи се с мен

+359897937570
office@yogatherapy.bg

 

Работно време

Пон – Петък — 08:00 – 17:00
За запитвания — по всяко време

София