Аюрведични съвети за вида на облеклото 

Аюрведичните текстове дават сведения за това, че цветът и материалът на облеклото ни имат пряк ефект върху умствените нагласи и здравето ни.

Ако знаем по какъв начин влияят цветовете и материите върху здравето ни, можем да се възползваме от благотворното им въздействие, подбирайки правилните за нас цветове и материи.

Древните са знаели толков много за света и природните закони, които са им осигурявали спокоен и балансиран на1ин на живот.

Белият цвят на облеклото

🤍Бялото облекло увеличава силата и смелостта, намалява огъня, увеличава земята и балансира въздуха.

Дрехите в бяло благоприятстват костният мозък и кръвта. Тези дрехи облекчават болестни състояния свържани с прекомерна жажда, усещане за парене и умора.

Белият цвят подхранва оджас, сексуалната мъжественност, смелостта и жизнеността.

Носете бели дрехи, когато имате нужда дауспокоите ума, емоциите и страстите си.

Червен цвят на облеклото

❤️Дрехи с червен цвят ще увеличат огъня, ще балансират въздуха и земята. Ако носите такива дрехи ще повишите удоволствието и вкуса на храната.

Червеният цвят ще предизвика усещане за топлина и парене и ще балансират Кафа и Вата доши. Когато дрехите са леки и свободни, балансират и трите доши.

Червеният цвят повишава фокуса, показва сила, мощ и изтънченост. Не случайно монарсите се обличат с дрехи в този цвят!

Син цвят на облеклото

Дрехите със син цвят умиротворяват, успокояват, охлаждат. Носете ги, през лятото, когато имате нужда от прохлада и покой.

Кафяв цвят на облеклото

Тове е земен цвят, който носи стабилност, сила и устойчивост. Той носи твърд и стабилен ум и тяло.

Зелен цвят на облеклото

💚Ако се обличате с дрехи в зелен цвят ще сте щедри, услужливи и спокойни.

Жълт цвят на облеклото

💛Жълтият ще ви развесели, ще сте щастливи и позитивни.

Ленени дрехи

Противно на схващанията ни, ленените дрехи ще затоплят тялото, дори и през зимата! Те балансират Вата и кафа доша точно поради факта, че увеличават топлината.

Хора страдащи от язви, рани, кожни болести и екземи е добре да използват превръзка от лен.

Памучни дрехи

Памучните дрехи подмладяват, увеличават силата, успокояват ума и повишават удоволствието от живота. Тези дрехи са подходящи за Питта доша, балансират я и намаляват топлината в тялото. Памучните дрехи са много подходящи за Питта тип, защото абсорбират потта и охлаждат тялото.

Тези тъкани се препоръчват при проблеми със съсирването на кръвта, при висока температура, при неврит и главоболие.

Копринени дрехи

Копринените дрехи балансират Вата и Питта и са препоръчителни при изтръпвания, скованост, крампи и мускулни спазми.

Вълнени дрехи

Вълнените дрехи ще повишат огъня и Питта доша, но ще балансират Вата и Кафа. Полезни са когато изпитвате болки в тялото, изтръпване, тежест, скованост в ставите. Ако се чувствате летаргични и уморени, облечете се с вълнени дрехи. 

Когато храносмилането ви не функционира добре , дълнените дрехи ще ви помогнат.

Ако имате треска и студ сковава тялото ви, използвайте вълнена завивка или дебел вълнен пуловер, за да облекчите това състояние.

Тесни или широки дрехи да изберем

Художниците предпочитат широки дрехи – помага им да мислят креативно и въображението им да работи. Ако искате да сте фокусирани, тесните, стегнати дрехи ще ви осигурят тази концентрация.
 
Тесни или широки дрехи да изберем е въпрос на личен избор, но има няколко здравословни аспекта, които е добре да знаете.

Вата тип

💨Ако сте Вата тип, дрехите, които е подходящо да изберете са тесни и топли, те ще придадат необходимата стабилност на тялото и ще запазят топлината, която липсва на Вата доша.

Питта тип

🔥Ако сте Пита тип – леки, широки, памучни дрехи, които не задържат топлината са подходящи за вас. Те ще предотвратят задържане на пот по кожата и съответно ще намалят риска от кожни проблеми.

Кафа тип

🪨Ако сте Кафа тип изберете свободни, топли дрехи, които запазват топлината и осигуряват свобода на движение. Те ще ви избавят от мързел и ще провокират действие.
За някой това знание свързано с вида, цвета и материята на дрехите може да изглежда прекалено, но светът е повече от това, което възприемаме със сетивата си. Невидимото е много по-всеобхватно и има неща, кото неможем да обхванем със сетивата си. До онова, невидимото стигаме по време на медитация, а рационалният ни ум остава на ниво материя.