Животът е прекрасен, когато си на 20!

Всичко се случва с лекота и без особени усилия. Недоспиване, алкохол, не до там здравословна храна се компенсират бързо и следите се заличават за два дни.

Сигурно и ти като мен си спомняш времето, когато ако любимият ти панталон започне да те стиска, след два дни глад – панталонът отново ти е по мярка.

Сигурно и ти като мен си забелязала, че след 40 г. възраст тази стратегия вече не работи. Колкото и да ограничаваш храната, това изобщо не води до намаляване на теглото и обиколката ти.

Моята история с токсините

Никога не бях имала проблеми с теглото, проблеми с кожата или проблеми с метаболизма. След като преминах 40 – те, започнах да забелязвам, че енергията ми намалява, мускулният тонус и силата ми също. Започнах всяка пролет да отчитам по един килограм повече от тези,  които искам да сваля. Започнах да имам проблеми с кожата – упорити пъпки, които избиваха по лицето ми. Често бях в лошо настроение. Имах проблеми със съня, събуждах се често и не можех да заспя.

Почувствах се много зле, но най-много се стреснах, когато започнаха проблеми със ставите. Сякаш това вече не бях аз и това не беше моето тяло. Движението и спорта са част от ежедневието ми, част от мен, част от удоволствието, което изпитвам от живота. Когато разбрах, че може да стигна до там, че да не мога да ходя на планина, да не мога да спортувам и да се движа аз се мотивирах да променя хода на събитията.

Семейната ми история показва генетична обремененост и предразположеност към ставни проблеми. Баба ми страдаше от шипове и проблеми със коленете. Майка ми има проблеми с тазобедрените стави. Това ме накара да се обърна към аюрведичен специалист, за да потърся помощ.

Промените, които настъпват след 40

Независимо от нашето желание, настроение или това как се чувстваме, природата следва своите ритми. Метаболизма се променя.  Когато сме на 20 години анаболните процеси в телата ни са преобладаващи, след 40 годишна възраст започват да преобладават катаболните.

Стресът и напрежението, които са в огромно количество, нарушават процеса на храносмилане и токсините се трупат ли трупат. Тялото се опитва да се освободи от тях, като ги „поставя“ там където няма да са животозастрашаващи, а именно в ставите. Много от болестите свързани със ставни проблеми в Аюрведа се лекуват чрез панча карма – цялостна детоксикация на тялото.

Токсините запушват каналите по които се движи енергията и това води до много проблеми, дисбаланс и нарушения на здравето.

Решението

След консултация в Аюрведичен център София разбрах, че нямам нужда от драстични мерки, за да върна баланса в тялото си. 

 

  • Внесох известни корекции в хранителният си режим.
  • Промених дневните си навици.
  • Редовно правя пакет от детоксикиращи процедури при смяна на сезоните.
  • Научих се кои подправки са подходящи за подобряване на храносмилането и ги използвам.
  • Започнах целенасочено да прилагам детоксикиращи всекидневни ритуали от Йога и Аюрведа, които ми помогнаха да се справя с проблемите, причинени от промененият ритъм на тялото ми.

Резултатите

В резултат на всичко това проблемите, които имах с храносмилането всяка пролет и есен изчезнаха. Лицето ми се изчисти и вече пъпки не се появяват. Проблемите със ставите ми са под контрол. Силата и тонусът на мускулите ми се запазиха. Спя спокойно цяла нощ. Харесвам се и приемам промените, които ми се случват.

Ако и ти се нуждаеш от помощ и имаш нужда от Detox, запиши се за безплатна консултация още сега!