Тадасана е основна поза в Йога

 

В стоеж с изправен гръб отпускаме ръцете покрай бедрата. Краката са активни, корема е прибран, седалището е избутано напред.

Названието на позата означава планина:

Тада– планина

Асана – поза

Таддасана има различни вариации. Тя може да се нарече майка на повечето асани, защото те произлизат от нея. Повечето изправени пози с леки премествания в ставите или крайниците, започват с Тадасана.

Ако практикувате позата със затворени очи, ще предизвикате себе си и ще подобрите баланса си. Така постепенно ще се научите как да постигате баланс, без никакво отношение към външния свят. Когато се научите да задържате по този начин в позата ще придобиете голяма увереност и стабилност. Дори да ви е трудно в началото, с постоянство в практикуването ще имате успех.

Редовното и практикуване на Тадасана :

 • Подобрява стойката и излъчването
 • Засилва долните крайници – бедра, празаци, глезени, стъпала, колене.
 • Тонизира мускулите на корема, дупето и гърба
 • Подобрява баланса
 • Отлично лекарство при ишиас
 • Подобрява гъвкавостта на гръбнака
 • Помага при плоскостъпие
 • Ефективно регулира дихателната, нервната и храносмилателната система

Контраиндикации:

 • Ниско кръвно
 • Безсъние
 • Главоболие и мигрена
 • Хората с остеоартрит на коляното трябва да внимават по време на изпълнение – да не се напрягат

Влияние върху чакрите:

Асаната балансира и стимулира – Манипура, Анахата, Аджна и Свадхищана чакри.

Влияние върху дошите:

През годините на растеж Тадасана подпомага израстването на височина, балансира Вата и Кафа доша. Тoва носи стабилност и цялост на тялото, перфектен баланс и правилна стойка.

В областа на главата и трите енергии са перфектно балансирани, което стимулира интелекта и мъдростта. Способноста да разсъждаваме, да вземаме решения и да запомняме се подобрява. Уменията да мислим и да превеждаме в действие решенията си се повишават. Балансирайки тези енергии в главата, Тадасана работи за балансиране на Аджна и Сахасрара чакри. Тадасана има лечебен, регулаторен и балансираш ефект върху нервната система.

В областа на корема отново се наблюдава балансиране и синхронизиране и на трите енергии. Това се отразява като стимулиране на храносмилането и балансиране на храносмилателната система. Храносмилането и усвояването на храната се подобряват.

В областа на гърдите Тадасана балансира функциите на Вата- Удана и Вияна и балансира техните функции, а това от своя страна стимулира Анахата чакра. Постига се баланс на дихтелната и сърдечната дейност. Тадасана подпомага правилното дишане и стимулира кръвообращението чрез балансиране на енергиите в гръдният кош.

Влияние върху тъканите:

Позата укрепва костите и мускулите на долните крайници. Това повишава гъвкавостта на ставите и гръбначния стълб. Тонизира мускулите на корема и дупето, това осигурява стабилност на цялото тяло и премахва напрежението в кръста. Също метаболитните процеси в тази област са подобрени, агни е балансиран и натрупваните мазнини се редуцират – губим от натрупаните в посочената област излишни килограми. Натрупването на мазнини в областа на корема, таза и бедрата са причина за много дисбаланси и много неприятни изживявания.

Тадасана е много важна поза, която ни помага да сме заземени и балансирани. Тя укрепва краката и долната част на гърба и ни поддържа енергични. Тя е добро лекарство при болки в кръста и ишиас.

Ако се нуждаете от индивидуална програма, консултация или йога практика, моля запишете се от тук.

 

 

За публикацията съм използвала статия на д-р Radhuram YS MD(Ay) и д-р Manasa BAMS