Според Аюрведа,  ако човек следва своето предназначение (дхарма), богатството (артха) само се появява в живота му.

От малки започват да ни обучават и да ни поставят в различни рамки. Когато пораснем започваме сами да поставяме рамки, за да сме като всички останали и постепенно забравяме за какво копнее сърцето ни, какво ни харесва и какво ни носи радост. 

Истинското предизвикателство пред всеки човек е,  след като е изминал този път, да се осмели да се върне обратно и да разбере какво всъщност иска сърцето му. За всеки начина да се върне е различен. За мен начинът е йога. Ясно, категорично и без заблуди практиките на йога ми позволяват да разбирам все повече неща за себе си. В този пост искам да споделя моят опит и преживяване след като последвах сърцето си.

Най-подходящ момент за промяна в моят живот беше времето на отпуска ми по майчинство. След като той свърши, пред мен стоеше изборът – да се върна и да правя нещо, което не искам и цялото ми същество се противи при самата мисъл, или да се впусна в нещо ново, което незнам как ще свърши, но което ме вдъхновява и ме привлича.

В началото, изпълнена с ентусиазъм и енергия от началният заряд на новото предизвикателство, всичко беше прекрасно. С течение на времето, енергията от първоначалният устрем започна да намалява. Новите дейности и задачи станаха стари и рутинни. Ежедневието ми влезе в нов коловоз. Нов, но все пак коловоз. Започнах да изпитвам досада. 

Всичко, което ми носеше удоволствие, се превърна в задължение и вследствие го усещах като товар. Започнах да усещам вътрешна съпротива и нежелание да продължа. Изпитвах същото усещана както в „старият“ си живот. Тогава си казах:“Какъв е смисълът да правя това, да влагам толкова усилия, желание и време ако ще се чувствам както преди? По-добре да се откажа!“

йога терапия

В резултат на това, че бях започнала да практикувам йога, бях станала доста по-будна за състоянията на ума и съзнанието си. Много бързо „хващах“ различните тенденции, самоанализирах се и разбирах от какво са провокирани. Старите навици, мислене и отношение към ежедневните задължения се бяха насадили и загнездили в „новия“ ми живот. Осъзнах, че колкото и често да променям сферата на своята дейност, мястото и каквото още реша, че не е наред, нищо няма да се промени, ако аз не променя начина,  по който възприемам нещата. 

Бях забравила да съм тук и сега! За мен това беше разтърсващо прозрение. 

Промених нагласата си: вече ставам с ясното съзнание, че ми предстои дълъг ден, в който ще съм ангажирана, но ще правя това, което обичам. В края на деня ще съм изморена и ще си легна с удоволствие, защото следвам сърцето си. Както се казва в един разказ, прочетен някога, наистина избрах да следвам своя „път със сърце“.

Призивът ми към вас е често да се вглеждате в пътя, по който вървите, питайки се това ли искам наистина? Защото забравяме!

йога терапия

Оправданията, които се натрупваха в мен с години, се стопиха. А, да, всички ги знаете: „нямам време“, „шефът ми е ужасен“, „мъжът ми пак е гладен“.  Насадени мисли, които си мислим, че са наши. Или блокажите „ти не можеш“, „о, вече си на години, къде си тръгнал да се променяш“. Благодарна съм, че аз ги предолях и виждам по нов начин, полезен и зареждащ, който се стремя да предам на всеки мой курсист.

Връщам се на онова „Аз нямам време“. Да, нямаш време. Наистина ли нямаш време? Или имаш лошо подреден график без приоритети и най-важното за деня. Най-важното винаги е едно – да отида на тържеството на детето, да включа лайф и да направя практика, да стегна багажа, да направя храна на любимия. Да се посмеем заедно или продължете вие с вашия чек лист.  

Още по-често чувам: имам операция, боли ме коляното, имам високо кръвно налягане, не мога да дишам. А лекарите препоръчват йога. Кога ще започнеш? Кога е твоят подходящ момент?

Оправданията, които се натрупваха в мен с години, се стопиха. А, да, всички ги знаете: „нямам време“, „шефът ми е ужасен“, „мъжът ми пак е гладен“.  Насадени мисли, които си мислим, че са наши. Или блокажите „ти не можеш“, „о, вече си на години, къде си тръгнал да се променяш“. Благодарна съм, че аз ги предолях и виждам по нов начин, полезен и зареждащ, който се стремя да предам на всеки мой курсист.

Не искам да те заблуждавам – иска се малко дисциплина – да станеш, да пуснеш видеото и да започнеш. В началото е лекото насилие, докато малките стъпки не се интегрират в живота ти и започнеш да усещаш промяната. Ако ти си щастлива и енергична, важните за теб хора ще го усетят и ще поемат от тази нова харизма. Но, в началото е онова малко усилие.

Моят избор беше и остава ЙОГА. Практиките на йога ми позволяват да разбирам все повече неща за себе си. Не всичко, което откривам ми харесва, но това е друга тема, на която ще отделя полагащото ѝ се внимание.