Открийте вашата причина за проблеми със съня и въздействайте върху навиците си

Сънят е една от основните нужди на нашето тяло, подобно на храната и водата. Той е естествено състояние на почивка, но за някои хора е трудно да заспят естествено и страдат от нарушения на съня.

Проблемите със съня 😴са все по-често срещани в съвременното ни общество. Стресът, напрежението започват още в училищна възраст и все повече хора имат проблеми да спят спокойно и дълбоко, за да могат да се възстановят.

Причини за неспокоен сън

Преди да започнете да мислите за приемане на лекарства за сън, при проблеми със съня, приложете тези прости, но ефективни съвети за добър сън.

Първо: разберете коя е вашата причина за дисбаланс в съня.

 

 • Стрес – причинителите на стрес може да са много и разнообразни: от работни неприятности до нереализирани желания.
 • Преяждане – предизвиква тежест и затруднено храносмилане, което ангажира системите ни в дълъг процес на храносмилане.
 • Късна речеря – влияе по същият начин както преяждането.
 • Спортуване вечер – тази дейност стимулира ума, стимулира метаболизма…..изобщо СТИМУЛИРА, а вечер това не е добре, освен ако не ходите на парти.
 • Алкохол – противно на мнението, че алкохолът отпуска нервната система, действието му всъщност е стимулиращо. „Огнена вода“- така са го наричали индианците. Огънят няма да ви остави да спите спокойно през нощта. Нощта има нужда от лунна енергия.
 • Прекаляване с кафе, кофеин и енергийни напитки – стимулиращото действие на кофеина и влиянието, което има върху нервната система го прави неподходящ за консумация в следобедните часове.
 • Приемане на прекалено много захари
 • Неудобства по време на сън – Неудобно легло, матрак, възглавница, шум, светлина и т.н.

Проблемите със съня могат да се дължат на най-различни причини. Важно е да открие коя е вашата и да се погрижите да я отстраните.

Всички изброени причини разстройват ума, следователно действията, които трябва да предприемем, са свързани с ума – трябва да го успокоим и балансираме.

Лесни техники за успокоение на ума, осигурявани от йога са дишане, релаксация и медитация. Йога разполага и с изчистващи практики, които са предназначени специално за освобождаване на ума и съзнанието от всичко преживаяно през деня. Редовната йога практика, както правим в програмата Йога еспресо, осигурява силно редуциране на нивата на стрес в тялото и ума.

Ако не можете да намерите друго време, освен вечер, за да спортувате, заменете интензивните тренировки, които предизвикват синтез на стимулиращи хормони като кортизол, с тренировки за разтягане и гъвкавост. Хатха йога практиките издължават и отпускат напрегнатите мускули, стимулират синтез на хормони успокояващи ума като ендорфин.

Какво можете да направите ако имате проблеми със съня?

Променете навиците си!

Промяната на навиците е трудна, но не ви ли омръзна да не можете да спите, да се събуждате сякаш изобщо не сте лягали?!!

Ако държите на спокоен и пълноценен сън:

 • Вечеряйте рано и се хранете умерено според предписанията за възрастта ви с лека и лесносмилаема храна.
 • Храната за вечеря нека включва хеани балансиращи Вата доша – гхи, подправки, крем супи, печени или варени зеленчуци.
 • Вечерята трябва да е топла, прясна и добреомаслена, за да се смели правилно и да не предизвика подуване и газове.
 • Избягвайте раджастични храни за вечеря – стимулиращи и тонизиращи като чесън, чили, кофеин и др.
 • Употребявайте храни с лунна, успокояваща енергия, като прясно мляко. 

 

И избягвайте:

 

 • Кафе/чай най-малко 3 часа преди сън
 • Пикантни храни
 • Извара
 • Тежки храни
 • Храни, които причиняват подуване на корема като броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, газирани напитки с висока киселина, млечни продукти, картофена царевица, тестени изделия, дъвки.
 • Избягвайте сладкиши и пържени храни през нощта.

Аюрведа ни дава 5 лесни практики, при проблеми със съня.

1. Чаша топло, подсладено мляко с подправки ще успокои вата доша и ще ни потопи в приятно топло и меко усещане за покой. Подправките подходящи за добър сън са куркума, индийско орехче, карадамон, мъничко канела и джинджифил.

2. Стрък лавандула под възглавницата или капка етерично масло, моментално успокоява нервната система и предразполага към дълбок и дълъг сън.

3. Билкова торбичка за очите, пълна с лавандула, роза, маточина и семена от лен е друг начин да се отпусне нервната система. Натиска, който оказва торбичката върху очните ябълки, стимулира вагуса, разположен в дълбочина под тях, това оказва моментално въздействие върху парасимпатиковата нервната система. Ароматите от билките спомагат този процес.

4. Ако имате проблеми със съня, вечер избягвайте да използвате мултимедийни устройства. Силната светлина от екраните, ярките цветове, множеството звуци, натоварват нервната система и пречат на заспиването. Вместо това пуснете си спокойна музика, четете книга в леглото.

5. Най- важната практика – ранно лягане! Ако си легнем рано, когато доминира енергията на кафа доша, ще имаме дълбок и спокоен сън. Следва периодът на питта доша, който ще ни ободри и ще ни държи будни до късно през нощта. Ако си легнем в този период, ще заспим трудно, сънят ще бъде изпълнен със сънища и когато се събудим няма да сме отпочинали.