Как да задържим мотивацията си?

Мотивацията се ражда от дисциплината, дисциплината се възпитава с йога. Йога е сигурен път за създаване и задържане на правилна мотивация за отлична форма и здравословен живот.

Всяко новогодишно решение за подобрение на физическата форма и здравословен живот е като старт на едно вълнуващо приключение. Обаче, по пътя към здравето и отличната форма, мотивацията ни често отива на почивка. Ето няколко стратегии, които ще ви помогнат да задържите този пламък и да постигнете желаните резултати:

1. Създайте реалистични цели

Поставете си конкретни, измерими и реалистични цели. Такива, които можете да постигнете с течение на времето. Например, загуба на определен брой килограми за определен период или увеличение на физическата активност със  30 минути на ден. Поставете си и краткосрочни и дългосрочни цели. Запишете тези цели на хартия и празнувайте всяка постигната цел.

Знаете доколко реалистично е да свалите 10 кг. толкова добре, както знаете, че роклята в гардероба от преди 10 год., която пазите с надежда да облечете отново няма да се получи.

Нереалистичните цели ни поствят в позиция на вечно неудоволетворение, вечна “жажда” и чувство за неспособност. От друга страна малките цели и малките постижения ни карат да се чувстваме горди и уверени, че можем да постигнем всичко, което си поставим за цел и работим редовно.

2. Намерете вътешното си вдъхновение

Разберете защо искате да поддържате отлична форма. Коя е причината да се стремите към здравословен живот? Открийте какво ви вдъхновява. Било то музика по време на тренировката ви, мотивационни видеа, успешни истории или дори снимки преди и след. Имайте визуални напомняния за целите си и си направете дневник, в който записвате прогреса си.

Можете да се възползвате от моят чек лист за цели и реализация: изтеглете го от тук

3. Разнообразете тренировките

Една от основните причини за загубата на мотивация е скуката. Пробвайте различни видове тренировки, като например йога, пилатес, кардио, силови тренировки. Разнообразието ще ви помогне да поддържате интереса си и да ангажирате различни мускулни групи.

Дългата ми практика като инструктор ме е убедила, че съвременният човек има нужда от разнообразие в практиката си, въпреки че точно обратното води до напредък в йога. Важно е обаче да се започне и именно разнообразието да задържи интереса, докато постепенно съзнанието започне да се променя. Това е причината и в Йога еспресо да правя всеки ден различни практики.

4. Обградете себе си с подкрепа

Свържете се с общество от хора с подобни цели. Общувайте с тях, споделяйте преживяванията си и се вдъхновявайте от техния успех. Партньорството ще ви помогне да преодолявате трудностите и да се радвате на успехите си заедно.

Когато споделяте вашите лични трудности и преживявания по пътя на личното си развитие и видите, че има други като вас, които изпитват същите затруднения, когато разберете, че тези затруднения не са непреодолими прегради по пътя към целта, тогава ще получите от груповата мотивация и сила, която ще ви вдъхнови да продължите.

Платформата на Йога терапия и групата на Йога еспресо са такива общости за споделяне, обогатяване и подкрепа.

5. Насладете се на процеса

Вместо да се фокусирате само върху крайната цел, наслаждавайте се на самия процес. Приемайте тренировките като възможност да подобрите себе си и да усетите прилив на енергия. Паметните моменти по пътя са тези, които ще задържат мотивацията ви.

6. Отпуснете се и премахнете стреса

Стресът може да изтощи вашия психически резерв и да подкопае мотивацията ви. Практикувайте техники за релаксация  и медитация, за да поддържате баланса между тялото и ума си. В платформата на Йогатерапия и YouTube канала ще намерите разнообразни практики за справяне със стреса.

7. Наградете се

Поставете система за награди за постигнатите цели. Това може да бъде почивен ден, спа процедура, нова екипировка или любимата ви храна. Наградите ще ви дадат допълнителен стимул за постигане на целите си.

Спомнете си, че пътят към отличната форма е маратон, не спринт. Спазвайки тези съвети, ще задържите мотивацията си и ще постигнете здравословните и фитнес цели, които сте си поставили. Насладете се на всяка стъпка от пътя и бъдете горди с този уникален успех. Аз с радост заставам до вас и с удоволствие ще ви подкрепям.