На какво се дължи големия интерес към този наистина уникален продукт ГХИ?
Шест често задавани въпроси и техните отговори
Пречистеното масло гхи е уникален продукт, който подобрява паметта, интелекта, храносмилането и физическата сила.
Сигурна съм, че сте чували за гхи (може да го срещнете и като гхий), топено масло, което се продава в био магазините и вече дори и в супермаркетите. То е широко използвано в индийската кухня и аюрведичните традиции, но заслужава място във всяка съвременна кухня.
На какво се дължи големият интерес към този наистина уникален продукт? Какви са качествата, които го издигат на най-високо място сред маслата? Как можем да си го приготвим сами и как можем да се лекуваме с него? Отговор на тези въпроси ще получите тук.
Какво е гхи?
Гхи е пречистено масло, претърпяло трансформация при продължителна топлинна обработка, която променя неговата природа. При този процес водата се изпарява, млечният протеин се карамелизира, втвърдява и пада на дъното, а чистата мазнина остава бистра и с приятен аромат. Гхи не съдържа лактоза и може да се употребява и от хора с лактозна непоносимост.
Как се използва?
Пречистеното масло ГХИ се използва от хилядолетия в индийската и пакистанска кухня, а от скоро и в европейската. Неговите предимства като способноста му да не прегаря и липсата на лактоза, го прави отличен здарвословен продукт в кухнята.
Гхи играе ключова роля в Аюрведа от векове, където е ценено за своите противовъзпалителни, храносмилателни и терапевтични свойства. Прилага се като част от детоксикиращи, регенериращи и подмладяващи терапии.
Използва се като лек за облекчаване на дисбаланси, причинени от Вата или Питта доши.
Аз го използвам и като средство за потушаване на „глада за сладко“ в следобедните часове. Този глад се появява при недостиг на мазнини или липса на енергия, а 1/2л. ГХИ върши чудеса.
Кави са ефектите от приема му?
Качествата на ГХИ са: сладко, меко, маслено, леко за храносмилане. Тези качества то привнася в тялото ни. Приема на ГХИ стимулира храносмилането, прави червата проводими, смазва ставите, подхранва тъканите. Полезно е за сърцето, черния дроб и стомашно-чревния тракт.
Този уникален продукт увеличава оджас (Силата), придава красота, увеличава продължителността на живота, подобрява паметта, унищожава токсините и бактериите. Въздейства като силен афродизиак.
Използва се при токсични състояния за облекчаване и детоксикиране.
Как се приготвя?
Приготвянето на ГХИ е много лесно. Необходимо е да разполагате с качествено, чисто краве масло без сол и съд с дебело дъно.
Сложете маслото в съда с дебело дъно. Поставете съда на котлона и включете на средна температура, за да се разстопи маслото. Когато това стане увеличете котлона за кратко и преди да започне да ври, намалете температурата, така че маслото да къкри тихо. На повърхността ще се образува бяла пяна, не я махайте.
„Забравете“ маслото за около 30 мин. на котлона.
Готовото ГХИ ще ви каже, че е време да го свалите от котлона, когато се избистри, придобие кехлибарен цвят и замирише приятно на запечени ядки. Оставете го да се охлади. Все още течно, но не горещо, го прехвърлете с съда, в който ще го съхранявате, като прецедите през цедка. На дъното на съда ще остане млечният протеин, който се е отделил от маслото. Можете да го използвате или да го изхвърлите. Аз го изяждам още топъл
Няма вариант, в който да не успеете да приготвите успешно ГХИ, но има вариант, при който опита ви може да се провали, ако маслото ви не е „истинско“. Тогава е възможно на дъното да се образува изгорял налеп и миризмата да е неприятна.
Колко дълго мога да го съхранявам?
Приготвеното по тази рецепта ГХИ може да бъде съхранявано в затворен буркан и практически годността му е вечна. Не е нужно да бъде съхранявано в хладилник, защото няма опасност да граняса. Според Аюрведа колкото по старо е едно гхи, толкова е по-лечебно.
Мога ли да го купя от магазин?
Във всеки един био магазин можете да намерите ГХИ, пакетирано спрямо производителя. Вече се намира и на щандовете на големите супермаркети, и в по-малките магазини. Не съм сигурна дали в българската традиция този начин за преработка на масло е бил известен, но в Родопите, на пазарите, където се продават млечни продукти, можете да си купите домашно произведено ГХИ.
Аз лично предпочитам да си го приготвям сама, защото икономически ми е по-изгодно и е лесно. От друга страна сигурна съм какво масло използвам като база за получаването на ГХИ. Когато маслото не е чисто, ГХИ няма да се получи.
Ако все пак предпочитате да си купите готов продукт, изберете марка, на която имате доверие
Прием на ГХИ като „лекарство“
Много добър ефект и профилактика пречистеното масло ГХИ оказва при гастрит, колит, киселини и констипация. Когато се приготви с определени билки, съобразно рецептите на Аюрведа, силата на ГХИ нараства многократно, а също и спектъра му на приложение. Никое друго омасляващо средство няма такава силна способност да приема свойствата на субстанциите, с които е смесено.
Съчетаването на полезните хранителни навици със сутрешни тренировки дава устойчиви и последователни резултати. Изберете внимателно и храната, и движението спрямо вашите възможност. По-важното е да сме във форма, отколкото да се тревожим, че не може да бъдем във формата от преди 3-5-10 години.
Последни коментари