Преяждане по време на празници – често ли ви се случва?

Идват светли празници. Очакват ни приятни срещи с роднини и приятели, и традиционните богати трапези включващи вкусен козунак, яйца, салати и печено агнешко. Всеки един от тези продукти по отделно е труден за храносмилане, но когато ги смесим и особено, когато преяждаме с тях, те ще предизвикат затруднения за храносмилателната система. Резултатите са подуване и тежест в корема, образуване на газове, болки и спазми. На всеки от нас се е случвало да изпита някои от тези симптоми.

Какви са резултатите от преяждането?

В резултат на голямото количество трудносмилаема храна, храносмилателният огън е отслабен, храносмилането не се случва правилно, храната остава много дълго време в храносмилателната система, започват процеси на гниене и образуването на токсичнигазове. Тези газове надуват червата и коремната кухина и предизвикват неприятни усещания. Токсичните газове попадат в кръвния поток и от там могат да се разнесат из цялото тяло и да достигнат до всеки орган, тъкан и клетка на нашето тяло. Лошият дъх и лошият вкус в устата след преяждане са допълнителен букет от усещания след злоупотреба с храната. Какво можем да направим в такъв случай?

Аюрведа препоръчва използването на подправки за подпомагане на храносмилането.

3 подправки, които ще стимулират храносмилането

1. Семена от резене
  • за добро храносмилане
  • за свеж дъх
  • добър дегестив
  • стимулират агни (храносмилателният огън)
  • при проблеми с пикочните пътища
  • подхранват и пробужат ума

Семената от резене са вкуни и много хрупкави ако се препекат. В някои индийски ресторанти се сервират след хранене, както традицицията в китайските ресторанти да се сервират дъвки. Те освен, че ще подобрят храносмилането, ще премахнат подуването и тежеста в корема, но и ще пробудят ума и ще ни накарат да се замислим за количеството и качеството на храната си….следващият път.

 

2. Кардамон
преяждане
  • стимулира храносмилането
  • освежава дъха
  • премахва излишната слуз от храносмилателният тракт
  • препоръчва се при високо кръвно налягане и проблеми със сърцето
  • има сатвична природа
  • действа успокояващо на червата и респираторната система

Кардамона е чудесно ухаеща подправка, която стимулира храносмилането, облекчава стомашни болки и освежава дъха. Малките семенца на кардамона са безопасен стимулант за храносмилателният огън, премахват слуз от храносмилателният тракт и облекчасат болки в стомаха. Едно от магичните им свойства е да премахва негативните ефекти на кофеина. Сигурно за това в арабския свят кафето се приготвя с кардамон.

Ако сте злоупотребили с храната или искате да освежите дъха, сложете 1-2 шушулки от подправката в устата и сдъвчете.

 

3. Кимион
  • стимулира апетита и храносмилането
  • изчиства токсините от храносмилателната система
  • предпазва от подуване и газове
  • стимулира лактацията и е подходящ за кърмачки
  • диуретик
  • спазмолитик

Кимиона действа като газогонно средство, диуретик и спазмолитик. Ако го смесите с резене и кардамон, може да си направите чай. Аз бих добавила и джинджифил за разкош.

Ако имате стомашни болки, подуване и дискомфорт вземете една лъжичка от семената, сдъвчете и ги изпийте с чаша топла вода.

Аз пазарувам подправки от индийски магазин Багдад.

Какъв е начина да не преяждате?

Практикувайте Йога! Това освен, че ще подобри стойката, храносмилането и способноста за концентрация, ще създаде дисциплина, която ще ви помогне в опитите да се въздържате от храна. Дисциплината е това, което ни липсва, когато не успяваме да се мотивираме да тренираме, да се храним здравословно и да живеем активно. Всичко това може да постигнеш чрез Йога еспресо, кратка сутрешна практика, която ще спести от времето ти и ще те мотивира да живееш и се храниш здравословно.