Преяждане по време на празници – често ли ви се случва?
Идват светли празници. Очакват ни приятни срещи с роднини и приятели, и традиционните богати трапези включващи вкусен козунак, яйца, салати и печено агнешко. Всеки един от тези продукти по отделно е труден за храносмилане, но когато ги смесим и особено, когато преяждаме с тях, те ще предизвикат затруднения за храносмилателната система. Резултатите са подуване и тежест в корема, образуване на газове, болки и спазми. На всеки от нас се е случвало да изпита някои от тези симптоми.
Какви са резултатите от преяждането?
В резултат на голямото количество трудносмилаема храна, храносмилателният огън е отслабен, храносмилането не се случва правилно, храната остава много дълго време в храносмилателната система, започват процеси на гниене и образуването на токсичнигазове. Тези газове надуват червата и коремната кухина и предизвикват неприятни усещания. Токсичните газове попадат в кръвния поток и от там могат да се разнесат из цялото тяло и да достигнат до всеки орган, тъкан и клетка на нашето тяло. Лошият дъх и лошият вкус в устата след преяждане са допълнителен букет от усещания след злоупотреба с храната. Какво можем да направим в такъв случай?
Аюрведа препоръчва използването на подправки за подпомагане на храносмилането.
3 подправки, които ще стимулират храносмилането
1. Семена от резене
- за добро храносмилане
- за свеж дъх
- добър дегестив
- стимулират агни (храносмилателният огън)
- при проблеми с пикочните пътища
- подхранват и пробужат ума
Семената от резене са вкуни и много хрупкави ако се препекат. В някои индийски ресторанти се сервират след хранене, както традицицията в китайските ресторанти да се сервират дъвки. Те освен, че ще подобрят храносмилането, ще премахнат подуването и тежеста в корема, но и ще пробудят ума и ще ни накарат да се замислим за количеството и качеството на храната си….следващият път.
2. Кардамон
- стимулира храносмилането
- освежава дъха
- премахва излишната слуз от храносмилателният тракт
- препоръчва се при високо кръвно налягане и проблеми със сърцето
- има сатвична природа
- действа успокояващо на червата и респираторната система
Кардамона е чудесно ухаеща подправка, която стимулира храносмилането, облекчава стомашни болки и освежава дъха. Малките семенца на кардамона са безопасен стимулант за храносмилателният огън, премахват слуз от храносмилателният тракт и облекчасат болки в стомаха. Едно от магичните им свойства е да премахва негативните ефекти на кофеина. Сигурно за това в арабския свят кафето се приготвя с кардамон.
Ако сте злоупотребили с храната или искате да освежите дъха, сложете 1-2 шушулки от подправката в устата и сдъвчете.
3. Кимион
- стимулира апетита и храносмилането
- изчиства токсините от храносмилателната система
- предпазва от подуване и газове
- стимулира лактацията и е подходящ за кърмачки
- диуретик
- спазмолитик
Кимиона действа като газогонно средство, диуретик и спазмолитик. Ако го смесите с резене и кардамон, може да си направите чай. Аз бих добавила и джинджифил за разкош.
Ако имате стомашни болки, подуване и дискомфорт вземете една лъжичка от семената, сдъвчете и ги изпийте с чаша топла вода.
Резене
семена- подуване
- газове
- гадене
- спазми
Кардамон
семена- лош дъх
- слуз
- болки в стомаха
- вредните ефекти на кофеина
Кимион
семена- токсини
- безапетитие
- лошо храносмилане
- гадене
Аз пазарувам подправки от индийски магазин Багдад.
Какъв е начина да не преяждате?
Практикувайте Йога! Това освен, че ще подобри стойката, храносмилането и способноста за концентрация, ще създаде дисциплина, която ще ви помогне в опитите да се въздържате от храна. Дисциплината е това, което ни липсва, когато не успяваме да се мотивираме да тренираме, да се храним здравословно и да живеем активно. Всичко това може да постигнеш чрез Йога еспресо, кратка сутрешна практика, която ще спести от времето ти и ще те мотивира да живееш и се храниш здравословно.
Последни коментари