Релаксацията е най-важната част от йога практиката ви

Кратката релаксация в началото на йога практиката има за цел да успокои умът, да откъсне съзнанието от заобикалящият ни свят, за да насочим сетивата отвън – навътре, към вътрешният ни свят. Когато успеем да направим това, постепенно започваме да отпускаме мускулите на тялото, да успокояваме умът, дъхът става равномерен и изпадаме в едно спокойно състояние на омиротвореност, което ни позволява да навлезем все по-дълбоко в себе си.

Използваме тялото като нещо познато

Използваме тялото като нещо познато и наблюдаваме отпускането на мускулите пласт, след пласт. Опитваме се да открием дали има напрежение и скованост в различни части на тялото и ако открием такива места, отправяме цялото си внимание там и с дълбоко вдишване и издишване се опитваме да отпуснем това напрежението, да го освободим.

Не винаги ще успяваме да отпуснем и освободим напрежението, понякога се изисква друг вид практика, но обикновената скованост от ежедневието се поддава .

Започваме да осъзнаваме колко дълбоки пластове от мускули стоят напрегнати, без да сме осъзнавали за тях. Tака тръгвайки от тялото и отваряйки се за усещанията идващи от него, навлизаме навътре към все по-непознати дълбини от своята същност. Това изследване носи много приятни емоции и усещания.

Със задълбочаване на практиката умът сам започва да търси това състояние, и все по-бързо, още щом се отпуснем в шавасана, усещаме как мускулите се отпускат, тялото натежава, а съзнанието и сетивата потъват навътре.

Тази начална релаксация позволява да се подготвим за предстоящата йога практика. Нейната продължителност е една две минутки. Релаксацията след края на йога практиката е същинската релаксация, при която съзнателно довеждаме всяка част на тялото до пълен покой, състояние на насоченост на вниманието навътре и себеосъзнаване, при което се отключва и освобождава напрежение от по-дълбоки нива на тялото и съзнанието.

Разпределяме равномерно по цялото тяло енергията, която сме акумулирали в различни части и органи, по време на изпълнение на асаните.

По време на тази релаксация премахваме умора и напрежение както физически, така и психически. В това състояние можем да отстраним натрупано напрежение в тъканите и нервите, за това се счита за една от най-важните йогически практики.

Каква е позата, която трябва да заемем по време на релаксация?

Обикновено заемаме шавасана – мъртва поза, която позволява най-пълно отпускане на всички части от тялото. При нея тялото е разположено по гръб, симетрично по цялата си дължина. Таза е избутан лекичко надолу, за да може областта на кръста да е по-близо до пода и да има опора.

Ако областта на кръста виси във въздуха, мускулите на гърба няма да могат да се отпуснат напълно, съответно умът няма да се отпусне, а по-скоро ще се напрегне и след релаксацията ефекта ще е обратен. За това ако забележите, че кръста няма опора, подложете си една възглавничка или навита на руло хавлиена кърпа, така че да осигурите необходимата опора.

Наместете лопатките една към друга, за да отпуснете горната част на гърба. Ръцете са леко отдалечени от торса, с длани обърнати на горе. В дланите има много нервни окончания, които се стимулират от най-лек допир. Ако по време на релаксацията започнем да усещаме допир на различни материи, това ще разфокусира умът и няма да успеем да се отпуснем.

Стъпалата са раздалечени едно от друго на ширината на таза, за да се отпуснат мускулите около таза и кръста, пръстите са отпуснати навън, а петите навътре. Главата е разположена централно, а брадичката лекичко придърпана към гърдите, за да отпуснем мускулите на врата. Най-важното в позата е да бъде удобна, за да можем да се отпуснем напълно и гръбнакът да бъде прав.

„ Да се лежи на земята, протегнат като труп, се нарича шавасана. Тя отстранява умората и успокоява ума като възпира дейността му.“  Геранда Самхита II, 19

Не всеки се чувства удобно, лежейки по гръб. Много хора имат различни проблеми, които не им позволяват да се чувстват удобно в такава поза, дори и с възглавнички. Тогава трябва да изберат друга поза, в която да се чувстват добре, да могат да се отпуснат в нея и да забравят за тялото си.

Варианти за релаксация в шавасана

Ако се чувствате добре по корем, може да свиете коляно и лакът,  да ги приближите леко и да обърнете глава в същата посока. Другата ръка е покрай тялото с длан нагоре, а кракът е свободно изпънат. С наместването на тялото приключва първата фаза в изпълнението на позата за релаксация, в която трябва да постигнем пълен комфорт за тялото и да останем неподвижни.

Какво е релаксация?

Нежно притваряме очи и преминаваме към втора фаза. Правим няколко дълбоки издишвания, след което дишането става спокойно и равномерно, без волеви контрол от наша страна. Започваме да отпускаме тялото, чрез насочване на мисълта към различни негови части.

Съсредоточаването върху всяка част е съчетано с умствена представа за отпускането им. Интелигентността на човек не е концентрирана само в клетките на мозъка му – всяка клетка е интелигентна система и тя ще разбере какво искате от нея ако мислено и подадете сигнал да се отпусне.

След като тялото е напълно отпуснато започва последната фаза – отпускането на умът, която е най-трудна. Използват се различни техники за тази цел, като общото между тях е, че умът трябва да е насочен към една точка или едно действие. Например опитваме се да насочим вниманието си към върха на носът, към междувеждието към пъпът или проследяваме естественият си дъх, ритъмът на пулса и т.н.

В началото е много трудно да задържим умът устойчиво насочен към едно място.

Важното е когато усетим, че умът се е отклонил, да го върнем отново и да го концентрираме. Постепенно умът ще започне все по-дълго да остава неподвижен и все по-рядко ще се отклонява, но това се постига с редовна практика и постепенно.

Има някой признаци, които показват, че се приближаваме към пълна релаксация в шавасана. На определен етап може да усетим, че някой от крайниците ни изчезва – преставаме да го усещаме. Това може да ни стресне в началото.

С практиката все повече части от тялото ще започната да „изчезват“. Възможно е да усетим в даден момент, въпреки отпускането на цялото тяло, много силно напрежение в определена област – раменете, врата, кръста и таза. Това са области където обикновено трупаме напрежение от стрес, при всеки областта е различна.

В такива случай усещането е многократно усилено поради факта, че сме отпуснали останалите части на тялото и изведнъж осъзнаваме колко напрежение има в „склада“ ни за напрежение. Това което трябва да направим е да обърнем по-голямо внимание на тази област  и да се опитаме да я отпуснем, но спокойно без да се напрягаме, защото ще постигнем обратен ефект.

Всичко в йога се получава когато спрем с усилието, а това става с много практика.

Накрая, когато релаксацията приключи, започваме бавно да раздвижваме тялото от периферията навътре. Даваме си достатъчно време да раздвижим мускулите и нежно да разбудим тялото, без да бързаме. Протягаме се,усукваме се, обръщаме се на дясната си страна с колене свити към гърдите и когато се почувстваме готови бавно се изправяме.

Сядаме с кръстосани крака и изправен гръб, притихваме за малко, за да усетим мирът и спокойствието в себе си и благодарим на тялото и умът за възможностите, които ни дават, за да усетим всичко това.

Ползи от релаксацията

Релаксацията облекчава и премахва нервност, хронически стресови състояния, безсъние, депресия, помага за регулиране на артериалното налягане при хипертония. Съвременните болести, които в голямата си част са резултат от високи нива на стрес се повлияват положително от релаксацията. Ако имате нужда от специална програма и искате да се погрижите за заболяване в следствие на стрес, мога да ви помогна с методите на йога терапия.

Помощни средства и екстри

Можете да си помогнете в процеса на отпускане ако се погрижете за обстановката и уюта по време на релаксация. Потърсете си подходяща музика за медитация, която да ви създаде необходимата атмосфера. А ако искате да си създадете преживяване и наслада можете да си запалите ароматни свещи, допълващи отпускащата атмосфера.