Уроците по йога докато бях бременна

Започнах уроци по йога по време на моята бременност. Хареса ми да се вглеждам в себе си и да осъзнавам живота, който нося. Хареса ми преживяването.

Преди това започвах и спирах, и пак започвах. Нали мога да си завържа краката, както искам, мога да си ги сложа на главата. Заблуждавах се, че това е йога. А навсякъде, където четях за йога, се подчертаваше, че трябва години да практикуваш яма и нияма, преди да се премине нататък.

Реших да започна с тях – прочетох ги внимателно и установих, че това са естествени норми за поведение и етични принципи – ненасилие, честност, чистота, дисциплина. Считах себе си за доста добър, морален и чист човек (нима някой мисли иначе за себе си?!) и реших, че тези двете вече съм ги овладяла и няма какво да се занимавам, ами да преминавам нататък – АСАНА.

Уроци по йога – Асана

Практикувайки асани, започнаха да настъпват промени в мен. Първо забелязах, че се освободих от вредни навици без да съм се стремяла към това, без да съм го искала съзнателно. Те просто отпадаха един по един. Чертите на характера ми станаха по-меки, станах по-разбираща и приемаща хората и света около мен. Тялото ми стана много гъвкаво и можех да усетя различните си части поотделно и заедно – като една система.

Практикувайки асани се научих на търпение. Независимо колко много исках да направя някоя асана, трябваше да дочакам мига, в който тялото ми ставаше готово да я изпълни, не по-рано. Научих се, че трябва да правя нещата цялостно, без да се вманиачавам и да се фиксирам в нещо. Аз съм цар на откриване на лесните неща или с други думи съм малко мързелива. Бях много доволна от бонусите, които получавам в резултат на правенето на асани.

Йога е 99% практика и 1 % теория

Практикувах така, докато не установих, че реално нямам никакви знания в областта на ЙОГА. Колкото и да е валидна максимата, че йога е 99% практика и 1 % теория, на мен ми липсваше този процент. Имах нужда да зная какво точно правя и защо точно това се случва с мен.

Бях се завърнала към ЙОГА с максимална сила. Сравнявам го с четенето на една и съща книга на различна възраст. Всеки път, когато я започваш отново, виждаш – да, различни пасажи, мисли, цитати и се чудеш: „Добре, а когато я четох преди 5 години, защо не съм забелязала?“
Защото междувременно съм се променила. Така ли е и при теб?

Учителите и уроците по йога

Когато си съзрял за промяната, се появява учителя. А за мен дойдоха най-добрите, които бих могла да пожелая. Бях готова да науча това, което имат да ме научат, бях отворена за това, което ще ми покажат. От тук нататък трансформациите започнаха да се случват с още по-голяма бързина.

Научиха ме на изчистващите практики в йога и ми обясниха, че тези процедури, свързани с тялото, всъщност са насочени към ума и почистват там насложените бариери, които ни спират и ограничават.

Когато успееш да премахнеш някоя от преградите в ума с толкова прости средства като обикновена вода, чувството е неописуемо. Аз поне не мога да го опиша с думи. Като да преминеш в следващо ниво на играта. Никога повече не си същият.

Няма значение какви са били причините за блокажите в умът, те сигурно са били важни за момента, в който са се появили, но този момент е отминал и е дошъл нов, но блокажът е останал и  е пречил през цялото време. Изведнъж тази бариера е пометена и чувството, което идва след това, е усещане за пълна свобода. Връщането към ЙОГА ми даде чувството за полет.

Уроци по йога – Яма и Нияма

Забелязах, че по отношение на яма и нияма правех „малки“ компромиси. Думите, мислите и действията ми понякога не са толкова чисти и прекрасни, колкото мислех, че са или колкото ми се искаше. Усещането не беше от приятните, когато осъзнах този факт. Все пак досега си мислех, че правя всичко по силите си да съм добра с хората и със себе си, да не вредя на никого, да не наранявам никого. А когато ми се случи да нараня някого, винаги имах „основателна“ причина.

Уроци по йога – Ахимса

Това което разбрах, практикувайки и обучавайки се в йога е: НЯМА ПРИЧИНА, която да може да оправдае мисли, действия или думи, които нанасят вреда на хората и природата. Започнах да забелязвам „дребничките“ компромиси в моите действия, които формираха поведението ми. Пример: хванах се, че веднъж, слизайки от трамвая, запратих билетчето си в коша за боклук, но не уцелих и спонтанната ми реакция беше да отмина.

Дори не съм сигурна, че е имало някаква мисъл преди това. Мисълта дойде, за да ми каже, че ако още 10 човека направят същото, за нула време спирката ще се превърне в бунище. Аз самата  много се възмущавам от захвърлени билетчета. Колко ли пъти преди това съм отминавала и дори не съм си давала сметка – не знам, но тогава разбрах смисъла на думите: 

Бъди промяната, която искаш да видиш в света

Разбрах, че няма смисъл да съм недоволна от мръсотията и неуредиците наоколо, защото аз самата участвам в създаването им. Това, което има смисъл, е да си давам сметка за резултатите от своите действия и да ги коригирам, защото моята сила стига само до там – мога да променя само мен самата, моите действия и това ще промени света, ще го направи по-чист, по-хубав. Ако променя само себе си!

И цялото прозрение дойде само от едно смачкано билетче, което не попадна в кошчето за боклук! Започнах по-внимателно да следя себе си и направо се ужасих. Тези мънички компромиси бяха навсякъде, бяха пропили всяка област на моите действия. Направо изпаднах в отчаяние, защото пред мен се откриха безброй нередности, които трябваше да оправя. Струваше ми се невъзможно. Начинът, по който живеех, беше същият, по който катерех, правих йога, говорех, четях, мислех, всичко…

Открих, че практиката на асани, която до този момент изпълнявах, също е пропита с разни дребни компромисчета. Трябваше да започна всичко отначало! Практикувах асаните по начина, по който живеех. Вместо ЙОГА да ме промени, аз бях изкривила ЙОГА. Вероятно тази опасност дебне всеки, който самостоятелно се занимава с ЙОГА и няма учител, който да следи практиката.

Йога не е само асана

Бях се научила да изпълнявам много сложни асани, бях станала доста гъвкава и издръжлива, но реших че това не ми служи за нищо.

Трябваше да започна отначало!

Осъзнавах го, но това, което реално направих, е просто да спра да правя йога. Цялото ми същество се противеше на това да започна да правя йога за начинаещи, вместо да си правя сложните асани, до които тъкмо бях “стигнала“.

И така няколко месеца упорито водех борба вътре в себе си, в която знаех кой е правилният път, но не можех да се накарам да го направя. Накрая естествено доброто победи и аз някакси се „примирих“, че нищо няма да ми стане ако започна отначало и се самонаблюдавам. Започнах да изпълнявам само класически хата йога практики за начинаещи. Тъй като познавах асаните добре и за мен нямаше физическо предизвикателство, имах възможността да започна да навлизам навътре в себе си.

Започнах да усещам една дълбочина навътре в себе си, която ми беше непозната и много приятна. Нямах определение за тези усещания и съответно не ги обличах с думи. Думите са ми необходими, за да обясня на другите нещата. Просто трябва да ги усещам и това е. Бях убедена, че да обясняваш на другите какво изпитвам, няма смисъл, защото всеки преживява различни неща по време на практика. 

Като инструктор обаче и това трябваше да преодолея в себе си. Да, за мен смисъла на ЙОГА е да разширявам непрекъснато своите хоризонти, докато не успея да  обхвана всичко. За да го постигна се опитвам да правя йога навсякъде, не само върху постелката с асани. 

Моите учители казват, че ако веднъж си се докоснал до Йога, дори да си спрял, пак ще се върнеш. Защото Йога е мислене, преживяване на живота. Моята мисия е да те въведа в ЙОГА по систематизиран и цялостен начин. След това стъпките са в твоите ръце!