Йога при болки в гърба

Причини за болките в гърба

Неправилна стойка

Ако работите по цял ден седнали на стол, обърнете внимание на начина по който седите. Неправилната стойка води до дисфункция на мускулите на гърба и чести долки.

Хронични заболявания и увреждания

Плексит, ишиас, кифоза, скулиоза, дискови хернии и др. заболявания.

Проблеми с храносмилането

Неправилното  храносмилане е причина за недостига на хранителни вещества до костите и ставите, а констипацията причинява притискане на нервните окончания в долната част на гърба и  болки в кръста.

Претоварване със спорт и работа

Силовите тренировки и тежката физическа работа могат да доведат до травми и проблеми със гърба.

Гръбначни изкривявания

Този род увреждания на гръбнака водят до неправилно натоварване на мускулите на гърба и водят до постоянни, хронични болки в гърба.

Наднормено тегло

Килограмите, които са ни в повече са  прекомерна физическа натовареност за тялото.

Стрес

Напрежението и стреса предизвикват мускулите на врата, раменете и гърба да се стягат. Дори когато това напрежение отмине, често мускулите остават стегнати и напрегнати. 

Възпаления

Възпалителните процеси в мускулите и прешлените на гърба трябва да се лекуват своевременно. Не изпълнявайте никакви физически упражнения, когато имате възпаление.

Токсини

Токсините са продукти от храносмилането, които тялото не може да изхвърли, но и не може да употреби. Тези вещества се натрупват в ставите и ограничават движението, образуват сраствания и шипове.

Обездвижване

Липсата на движение е дна от основните причини за болките в гърба.

Онлайн йога курс

“Без болки в гърба”

 

Курс, който ще заздрави мускулите от поясната област, ще подсили корема и кръста, ще коригира леките изкривявания на гръбнака, за да неутрализира болките в гърба.

Курс, която ще те научи да обръщаш внимание на позата, в която оставаш когато седиш, стоиш или се движиш. Ще изчистиш неправилните навици, които травмират гърба.

Силата и стабилността в поясната област и отсъствието на болка ще ти дадат възможност да се движиш свободно, да извършваш любимите си дейности и да се наслаждаваш на ежедневието си.

В края на 1, 2 и 3 седмица има по една ресторативна практика. Всяка ресторативна практика можете да изпълнявате когато имате проблеми със съответната част на гръбнака.
Практика 10 е за изпълнение сутрин, за времето, в което нямате оплаквания и болки в гърба. Тя е за сутрешно тонизиране и поддържане на гъвкавост на гърба.

Курса няма  за цел да излекува съществуващи заболявания, но ще повлияе положително за тяхната ремисия. Посъветвайте се с вашият личен лекар за да сте сигурни, че няма да ви навреди.

 

За кого е подходящ

 • За всички страдащи от хронични болки в  гърба, раменете и врата
 • За жени след бременност за бързо възстановяване и превенция на проблеми с гръбнака
 • За хора водещи заседнал начин на живот и обездвижени
 • За системно подложени на стрес и напрежение, много активни хора
 • За спортуващи – бегачи, катерачи, колоездачи, фитнес практикуващи и др.
 • За хора с наднормено тегло
 • За нямащите време
 • За хора с храносмилателни проблеми
 • За хора с гръбначни изкривявания и хронични болки

Какви проблеми ще решиш

Хронични болки в ставите и мускулите

Травмираните тъкани тъкани ще получат шанс да се възстановят и да функционират правилно и без болка.

Сън и нервната система

Болките, особено когато са остри е възможно да повлияят на добрият сън. Недоспиването и натрупването на умора влошава Вата доша, която е отговорна за проблемите в костната и нервната система. Попадаме в омагьосан кръг, от който можем да се освободим само с целенасочени действия като тези в курса.

Болки в кръста след бременност и майчинство

По време на бремеността геометрията на тялото на жената се променя – таза се разширява, центъра на тежеста се измества, мускулите на гърба се натоварват екстремно. Необходимо е да се върнат към балансираното си състояние.

Обездвижване

В следствие на болката, вероятно ограничавате движението си, което не решава проблема, а го задълбочава. Йога практиката влияе комплексно на цялото тяло, като го раздвижва и огъвкавява.

Храносмилане

Може би се изненадваш, но проблемите с храносмилането и болките в гърба са пряко свързани. Всяко заболяване свързано с костите и ставите Аюрведа лекува с действия насочени към подобряване на храносмилането.

Травми

Натоварването на мускулите без съответното разтягане и отпускане ги прави твърди и нееластични, а това води до чести травми и разкъсвания. Йога практиките помагат за подобряване еластичноста на мускулите, лигаментите и ставите.

Какво включва курса

 • Запис на 12 видеа с достъп 6 месеца – Всяка една практика има отделна тема и е насочена към разтягане, релаксиране или увеличаване силата на поясна област, гръб, горем и крака.
 • Първична консултация за определяне причината на дискомфорта или заболяването. Обикновено причината се крие в неправилни навици за хранене, движение или натрупани токсини.
 • Финална консултация за отчитане на резултатите и насоки за поддържане на резултата. Курсът няма да излекува проблемите ви, но ще ви покаже как да ги избегнете и това как ще продължите ежедневието си е важно, за да не се появят отново.
 • Хранителна програма – няма заболяване ако храносмилането се случва правилно. Ще разбереш коои храни влияят положително и кои влошават проблемите с болките в гърба .
Поздрав към слънцето surya namaskar
 • През цялото време ще съм на разположение за въпроси и допълнителни консултации по телефон 

За кого не е подходящ 

Не е подходящо да се изпълняват йога практиките, когато има възпаление и обостряне на хронично състояни, когато има остри болки и затруднено движение.

В тези случаи трябва да се вземат мерки за лечение на възпалението и едва когато то отшуми да се изпълняват асани.

По време на бременност също не е подходящо да се изпълнява курса.

Коя съм аз и защо да ми се довериш

Нина Денина – сертифициран йога и аюрведа терапевт

Повече от 10 години съм професионален преподавател по йога, от 5 години консултант по аюрведично хранене и здравословен начин на живот, и йога терапевт.

Използвам опита си, за да създавам програми, които работят за успокояване на болката, за справяне със стреса и повишаване на осъзнаването за причините, които ги водят при нас.

Специалният ми интерес в областта на гръбнака, провокиран от това, че това е основният енергиен канал, който трябва да поддържаме гъвкав и проводим ме накара да създам тази програма.

Гъвкавостта на гръбнака определя подвижността на цялото тяло, нивото на енергията ни и не на последно място – начина по който изглеждаме, и се чувстваме.

   Цена – 160 лв.

Бонуси към курса

 бонус 1 – + още 6 месеца достъп 

 Бонус 2 – Онлайн ръководство – „Без  болки в гърба“

 Бонус 3 – Речник с йога термини

бонус 4 – мини курс “Без болки във врата”

Свържи се с мен

+359897937570
office@yogatherapy.bg

 

Работно време

Пон – Петък — 08:00 – 17:00
За запитвания — по всяко време