Сутрешна тренировка предлага многобройни ползи, влючително здравословно отслабване

Аз бях човек, които си ляга късно и става късно. Нямаше сила, която да ме убеди, че има значение дали си лягам преди или след полунощ, след като спя достатъчно. Тренирах до късно вечерта, защото тогава имах свободно време и се хранех след тренировка, пак късно вечерта.

Но всичко това се промени. Не не се промени извенъж, стана постепено и с осъзнаване. Дълго време беше необходимо идеите на Йога и Аюрведа да останат в съзнанието ми преди да ги реализирам на практика. Но така се променят навиците ни, първо в съзнанието и после на практика. Най-важното обаче е, че след като открих колко по-ефективни и зареждащи са сутрешните тренировки, започнах да ги правя с удоволствие.

Ако ти не си „ранна птица“ моля те продължи да четеш, за да посееш семенцата на тази идея в съзнанието си. Те ще покълнат и когато им дойде времето ще пораснат, за да ти помогнат да промениш навиците си.

Какви бяха мотивите и ефектите, които ме доведоха до промяна:

Когато тренираш сутрин осъзнаваш какъв е ефекта на тежката и трудносмилаема храна върху тялото

Ако сте вечеряли късно с месо, кашкавал, картофи, яйца или други храни, които се смилат трудно, на сутринта ще забележите колко сковани са ставите и колко нееластични са мускулите ви. Това ще ви мотивира следващия път да се задоволите само с гарнитурата или направо да пропуснете вечерята. Първите няколко вечери ще ви е некомфортно, но когато на сутринта откриете, че тялото ви се държи по съвсем друг начин – подвижно и леко, ще приемете и бързо ще свикнете с по-скромна вечеря. Така „с един куршум, два заека“ – от една страна тренировка, а от друга намаленото хранене ще доведат до бързо намаляване на излишните килограми.

Няма начин да пропуснеш тренировката и да нарушиш графика на трениране и изгаряне на калории

Когато станете сутрин и първото нещо, което направите след тоалета, изпили сте си горещата вода и сте изпразнили червата, е тренировката. Много често в забързаното ежедневие възникват какви ли не ангажименти покрай работа, деца и семейство, и често се случва да пропуснем тренировката си. Ако това се случва няколко поредни пъти, много вероятно е да се откажеш от тренировките си. Но ако създадеш навик да тренираш сутрин, тялото само започва да иска натоварване. Тренировките сутрин се превръща в навик, който може да замести и сутрешното ти кафе (както ми сподели една от участничките в „Йога еспресо“). Без тренировки и движение няма как да свалим килограми и да сме зрави, особено след 40.

Ако си уморен и се чувстваш отпаднал, но все пак започнеш сутрешната си тренировката ще се изненадаш и мотивираш от ефекта ѝ

Чувството за умора вечер е много по-вероятно да те накара да пропуснеш тренировката си. Вечер естествените ритми на природата ни настройват за почивка и покой, трябва да следваме тези ритми. Ако се събудиш сутрин с чувство за отпадналост и нежелание за тренировка си казваш: Ако сега съм така, как ще изкарам целият ден, нужна ми е енергия, нужно ми е да се освежа и заредя. Това ще направи за теб сутрешната ти тренировка. Водещ мотив става зареждането, това, че тренировката ти дава сили за деня и справяне със задачите.

Случвало ми се е да се събудя с такова усещане, особено през пролетта, но винаги, винаги съм се чувствала освежена и ободрена след като си направя упражненията, дори в началото леко да съм се насилила. Чувството на огромна благодарност и гордост от себе си, че не съм се отказала и съм победила себе си, ме мотивира следващия път, когато не се чувствам в кондиция, да не се откажа.

Виж още 5 причини да тренираш сутрин.

йога терапия

Научаваш се да наблюдаваш и да се вслушваш в тялото си

Има разлика между това да те мързи и да си изтощен! Когато тренираш сутрин много бързо схващаш разликата и не се заблуждаваш. За да излъжеш мързела си в такива случай започни тренировката си с лесни и разтягащи упражнения, които да раздвижат кръвта и застоялата енергия. Когато усетиш прилив на енергия сам ще поискаш да засилиш темпото и да надградиш. Но ако това не се случи и нямаш желание за по-интензивна тренировка, тогава послушай тялото си, понякога имаме нужда от по-леки, разтягащи и отпускащи тренировки. Важното е да се движим.

Ефекта на сутрешната тренировка върху метаболизма и съответно намаляването на килограмите е силно мотивиращо

Сутрешната тренировка е идеалното решение за стимулиране процесите на изгаряне на мазнини в организма. Интензивното движение сутрин засилва метаболизма и помага за по-бързото изхвърляне на излишните токсини. Тялото ви изгаря повече калории след тренировка, дори когато седите на бюро или шофирате в колата си. Едно проучване показва, че участниците в него са изгорили допълнителни 190 калории за 14 часа след тренировка в сравнение с тези, които изобщо не са тренирали!

Когато събудите метаболизма си и след това закусите, с правилната за вашата конституция храна, тази храна задоволява повишените метаболитни нужди на тялото, вместо да се съхрани като мазнини в него. Този ефект го няма ако тренирате по-късно през деня.

Тренирайки сутрин развиваш самодисциплина

Дисциплината е важна част във всяко начинаниe. Ако искаш да свалиш килограми, да изглеждаш добре, да промениш навици или просто да живеш и да се радваш на живота без болести е нужна дисциплина. Дисциплина за хранене, движение и режим на работа и почивка. Сурешната тренировка ти помага да изградиш силна и мотивираща дисциплина, която започва да ти помага в други сфери от живота.

Ефективните сутрешни тренировки помагат за по-добри резултати

Събуждането рано сутрин поставя висок приоритет на здравословното ти състояние и физическата ти форма. Това изисква жертва от твоя страна –  да се събудиш по-рано, а съзнанието ти отчита този приоритет като нещо, което си струва. Подсъзнателна мотивация да работиш редовно, усилено и да продължаваш да ставаш всяка сутрин. Ще разшириш усилията си и ще наложиш по-добър контрол върху храненето – количество и качество, върху начините за детокс и изчистване на тялото, върху почивката и съня. Целеустремеността и контрола обхващат ежедневието ти на различни нива в добра посока.

Макар да не изглежда приятна оферта да станеш рано, за да направиш упражненията си, ще се убедиш, че си заслужава само когато създадеш този навик, когато метаболизма ти изригне, когато енергията ти е в изобилие, когато тялото ти изглежда перфектно и се чувстваш отлично в него, спиш като бебе, а умът ти е свеж и целеустремен.

И всичко това САМО ако станеш половин час по-рано. Ако не си сигурен, че ще успееш сам, включи се в „Йога еспресо“. Създадох програмата основно заради изброените мотиви, а участниците в нея от началото през  месец януари до сега потвърждават наблюденията – собствени и на различни изследователи.