Каква е Аюрведичната стратегия за гарантирано отслабване?

Както всичко в Аюрведа и стратегията за отслабване цели връщане към природните ритми, вслушване в гласа на собственото тяло и интелект.

Нашият ритъм на живот вече е напълно в дисбаланс с природния и това води до множество проблеми, един от които е наднорменото тегло.

Причини за наднорменото тегло от гледна точка на Аюрведа

Ние живеещите в модерният свят, свидетели на бурния напредък в технологиите сме повярвал, че сме  господари на себе си и на Вселената.

Не искаме и да знаем за законите на природата според които живее целият животински и растителен свят, част от който сме и ние. Мислим, че физичните и химични закони могат да бъдат пренебрегнати. Не искаме и да знаем, че нашият храносмилателен ритъм е свързан с ритъма на Слънцето. Забравили сме какъв е истинският вкус на храната и каква е нейната функция. Забравили сме ритъма на хранене на нашите прародители, които в продължение на хилядолетия са яли по два пъти на ден и това е закодирано в нас.

1. Стрес

Може и да звучи вече като клише, но стресът е причина N 1 за много съвременни болестни състояния, в това число и наднорменото тегло. Умът и сетивата ни са претоварени в ежедневието и храната става онова удоволствие, което създава блаженно състояние на отпуснатост, сънливост, удоволствие, към което лесно се пристрастяваме и прибягваме.

Йога има множество начини за отпускане на ума и борба със стреса, но храненето не е един от тях. В платформата на Йогатерапия и YouTube канала ще намерите разнообразни практики за справяне със стреса.

Обвиняваме забързаният начин на живот за стреса, в който живеем. Стресът обаче има много проявления, за които лично ние сме отговорни:

 • стрес за организма е да вечеряме късно, когато храносмилателният ни огън е слаб
 • стрес за организма е да ядем всеки ден тежка и трудносмилаема храна
 • стрес е да пием студена вода
 • стрес е да се храним на крак
 • стрес е да да не приемаме балансирана и прясна храна
 • стрес е да ядем по 4-5 пъти на ден

2. Режим на хранене

Позната ли ви е следната ситуация: Супер натоварен ден – срещи, проекти, изтичащи срокове…. цял ден не се сещате, че трябва да се храните, докато не се приберете в къщи и не се нахвърлите на всичко, което ви попадне пред очите. Обикновено това е късно вечерта, Слънцето (обънят) отдавна е залязло. Вашият храносмилателен капацитет, който символично е вашият огън, също е отишал да спи. Храната, която сте погълнали ще си стои така до сутринта, когато Слънцето ще изгрее, а с него ще се събуди и вашият храносмилателен огън.

И така ден след ден, трупате стрес, умора, токсини, килограми докато напълно не запушите всички канали, а може да е толкова просто – вижте къде е Слънцето и съобразете режима си с него.

3. Чревният микробиом

Все повече се обръща внимание на бактериите, които обитават червата ни, защото всъщност те са тези, които ни смилат храната. От голямо значение е какви са колониите населяващи червата ни. Направени са изследвания, според които ако в дебелото черво на един индивид, който няма проблеми с теглото, се посеят бактерии от дебелото черво на индивид с наднормено тегло, то тогава първият ще започне да трупа излишни килограми. Разбирате защо важно да се погрижим за средата в червата си.

Начина за подмяна на микробиома е чрез смяна на средата, в която живее. Ние създаваме тази среда, ние можем да я променим чрез храната, която приемаме. за това четете в следваща публикация.

4. Кафа доша извън баланс

 

Философията Санкхя, която е основа на Аюрведа, счита всичко сътворено във видимият свят, като комбинация от 5-те велики елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Многообразието в Света се дължи на безбройните възможни комбинации на 5-те елемента. Комбинацията на великите елементи създават три основни типа енергии – Вата, Питта и Кафа.

Кафа доша  е комбинация от вода и земя, и се харктеризира със способност да изгражда, да дава стабилност и упора. Тя е тежка, бавна, трудно подвижна, студена и лепкава. Когато тази енергия се увеличи твърде много в тялото ни, виждаме изявена нейната природа – натрупване на мазнини, усещане за тежест, мързел и т.н.

Аюрведа следва принципа – подобното увеличава подобното, а противоположното го намалява. Ако Кафа доша е извън баланс всички храни които са тежки, мазни, студени и лепкави, допълнително ще я увеличат. Храни които са леки, сухи, топли и имат лют, стипчив или горчив вкус ще намалят Кафа доша, защото са с противоположни качества. Те ще доведат до  балансиране на Кафа и излишните мазнини, слуз и натрупвания ще бъдат елиминирани.

Кафа е много мека, прилепчива и задържаща енергия. Тя отнема волята на човек и той става податлив на мържел, ленност и отдаване на удоволствия. Имаме много подходяща българска поговорка: такъв човек търси все на баницата мекото и на работата лекото.

Ако забележите такива състояние в себе си, то задължително се погрижете чрез малки стъпки и някои ограничения да освободите малко Кафа от себе си. Тогава постепенно волята ще се възвърне и по-лесно ще можете да следвате и по- строг режим на хранене и движение.

 

5. Човешкото тяло е създадено да се движи

Ако разгледаме човешкото тяло, ще забележим големите мускулни групи, които са разположени в долната част – крака и седалище. Това е ясен признак, че човек е създаден да ходи- да използва краката си. Съвременният човек обаче по цял ден седи. Обездвижването, заедно със стреса се нарежда като основна причина за заболявания и проблеми, които не са съществували преди.

Човешкото тяло е създадено да се движи, а Йога еспресо  е създадено, за да осъществиш това. Програма ще ти даде необходимото натоварване за крака, седалище и цяло тяло. Включи се и деня ти ще започва различно.

Аюрведична стратегия за сигурно отслабване включва:

 • Промяна на чревният микробиом
 • Промяна на хранителният режим
 • Промяна на дневният режим
 • Промяна на двигателният режим
 • Съобразяване с циркадните ритми
 • Прием на билки подпомагащи черният дроб и изчистването на токсини
 • Осъзнаване и разбиране на принципите и енергиите в нас и около нас

Аюрведичната стратегия за сигурно отслабване е здравословно възраждане на навици и влечения към подходящи храни, такива които ще ни осигурят подходяща микрофлора за правилните микроорганизми. Навици, които развиват тялото, ума и съзнанието и ни водят към цялостна промяна на мирогледа и ежедневието. 

Ако имате нужда да изготвя тази стратегия за вас, свържете се с мен за безплатна консултация.