Храна за детоксикация на тялото

 

Това ястие е леко и лесно за храносмилане и дава на тялото всичко необходимо за набавяне на веществата, нужно за ежедневните процеси. Така организма може да отдели време и ресурси за необходимото прочистване, детоксикация на тялото и ремонт на тъкани и органи!

 

Кичари се счита за идеалната храна, защото съдържа всички необходими хранителни вещества: въглехидрати от ориза, протеин от мунг дала и мазнини (от гхий), като същевременно с това е лека храна и не спира процеса на пречистване и детоксикация.

Необходими продукти:

2 супени лъжици гхий
½ чаена лъжичка кимион
½ чаена лъжичка куркума
½ чаена лъжичка кориандър
½ чаена лъжичка сол
½ чаша ориз басмати
¼ чаша мунг дал* – разцепен и обелен (може и цял, но трябва да се накисне предварително)
1 морков, стрък целина и други зеленчуци по избор: чушки, целина, тиквички, броколи и др.
2 чаши вода
стръкче пресен копър

Начин на приготвяне:

Маслото се загрява и се прибавят подправките. Когато започнат да ухаят приятно се прибавят ориза и дала и се разбърква. Прибавят се зеленчуците и се разбърква. Прибавя се водата предварително затоплена. Изчаква се да заври при отворен капак. Готви се на умерено силен огън до пълното сваряване и омекване на ориза и дала.
След махане от котлона се прибавя нарязаният копър.

Кичари е ястието, което в Йога и Аюрведа се използва за захранване след изчистващи и детоксикиращи тялото режими. Можете да го използвате в дните, когато постите, в ежеседмичните или ежемесечни разтоварващи дни, в сезоните си изчистващи сесии. Ако имате нужда от специална програма, разгледайте моята детокс програма

Зад всеки успешен режим стои и движението. Комбинирайте хранителните режими с лекотата на движението от програмата “Йога еспресо”.

 

* Мунг дал е зърнена култура, която в индийската кухня се приема за леща (дал), но е вид боб, много богат на протеин. Начупен и обелен този боб не дразни стомаха. Прилага се в азиатски и аюрведични ястия и в индийската кухня. Времето му за приготвяне е около 15 -20 мин. в зависимост от рецептата. Може да го купите от тук.