Летните горещини са изтощителни

Аюрведа описва лятото като период от годината, в който тялото отслабва и силата намалява. За това се нуждаем от няколко предпазни мерки, за да се наслаждаваме на този период от годината в пълно здраве и баланс.

Поради горещината Питта доша се увеличава, а Кафа започва да намалява. Хората са с намаляващ храносмилателен огън и желанието за храна намалява.

Пак заради горещината, каналите на тялото се разширяват и топлината излиза навън. Тази топлина излизаща от тялото, забавя храносмилането.

През лятото храносмилателната способност на човек е ниска и способността на човек да обработва тежки храни е намалена.

Каква е концепцията обясняваща това? Храносмилането е еквивалент на огъня, нарича се агни. Както вече видяхме тялото излъчва топлината навън, а намалената топлина намалява силата на храносмилането.

3 практики за намаляване на топлината и баланс на Питта доша

За да запазим баланса в ежедневието си, през лятото, трябва да направим някой промени в ежедневието и в хранителните си навици, като поддържаме движението, храним се по-малко, но здравословно, защото огънят в този период е силен и трябва да го намалим с храна и охлаждащи практики. 

Йога практиките включват богат арсенал от действия, с които ще огъвкавят ставите, ще предотвратите сухотата и сковаността в тях, ще “охладите” тялото и емоциите и ще засилите мускулатурата. Най-добрият избор за цялостен баланс.

 Ето 3 от тях:

Шикари пранаяма

Начин на изпълнение – езикът се поставя в долната част на долната челюст, докосва долните зъби и се вдишва се със звук “сит”, който наподобява морските вълни. Вдишва се през устата и се издишва през двете ноздри.

Чрез повтарянето на тази пранаяма човек става втори бог на красотата!

Това охлаждащо дишане емного подходящо за изключително горещите летни дни. Контролира импулсите ни за глад и за жажда. Дори и импулса за болка.

Тази йогийска практика е особено любима на дамите, защото е извор на красота и енергия. Този ефект на практиката идва от способноста за съхранение на праната.

“Когато няма прана ние сме като стара пица” Когато остареем се губи много прана и никой не иска да ни докосва. Но ако практикуваме пранаяма няма остаряване.

Броя повторения зависи от капацитета на изпълняващия, започва се 5-10 пъти.

Шиали пранаяма

Начин на изпълнение – езикът први чупка (фуния), вишва се през устата, издишва се през двете ноздри със затворена уста.

Този вид пранаяма подтиска също импулса за глад, жажда, дори и погълната отрова, змийска отрова…

Тази пранаяма се препоръчва при треска, температура, жлъчни и коремни болести, и при различните нарушения на Питта доша.

Броя повторения зависи от капацитета на изпълняващия, започва се 5-10 пъти.

Релаксация

Релаксацията облекчава и премахва нервност, хронически стресови състояния, безсъние, депресия, помага за регулиране на артериалното налягане при хипертония – състояния характеризиращи се с увеличен огън. Съвременните болести, които в голямата си част са резултат от високи нива на стрес (огън) се повлияват положително от релаксацията. Ако имате нужда от специална програма и искате да се погрижите за заболяване в следствие на стрес, мога да ви помогна с методите на йога терапия.

Кратката релаксация в началото на йога практиката има за цел да успокои умът, да откъсне съзнанието от заобикалящият ни свят, за да насочим сетивата отвън – навътре, към вътрешният ни свят. Когато успеем да направим това, постепенно започваме да отпускаме мускулите на тялото, да успокояваме умът, дъхът става равномерен и изпадаме в едно спокойно състояние на омиротвореност, което ни позволява да навлезем все по-дълбоко в себе си.

По-дългата релаксация задълбочава тези ефекти. Когато забавим дишането и отпуснем мускулите, топлината в тялото намалява. Повече за ефекта и начина за релаксация прочетете в статията: Релаксация в шавасана