Живеем в забързан свят, наситен с токсини

Токсините са в храната, въздуха, във взаимоотношенията помежду ни, на работното място. За да имаме енергия, да запазим жизнеността и младостта си трябва да се освободим от токсините.

Токсините в организма се образуват в процеса на храносмилане. Според аюрведа няма заболяване, което може да се развие, ако храносмилането функционира правилно. За това лечебните практики са насочени към възстановяване на храносмилателния огън – агни. Когато агни е балансиран, токсини не се образуват

Токсините в организма се делят на два вида: такива, който навлизат от външната среда и такива, който се образуват в резултат от храносмилането.

Как да разберем дали нашето тяло е затлачено от токсини?

Отговорете на тези 15 въпроса, за да ряаберете и да предприемете нужните действия, за да се освободите от тях.

 1. Имате ли проблеми с храносмилането констипация, газове, подуване на корема?
 2. Консумирате ли месо всеки ден?
 3. Вечеряте ли след 20 ч.?
 4. Страдате ли от лош дъх?
 5. Сутрин, когато се събудите, имате ли лепкав налеп по езика?
 6. Събуждате ли се със запушен нос, храчки и слуз в носоглътката?
 7. Имате ли проблеми с кожата – акне, екземи, пъпки и др.?
 8. Страдате ли от мигрена?
 9. Имате ли болки и силно неразположение по време на месечният ви цикъл?
 10. Болят ли ви ставите и мускулите сутрин?
 11. Страдате ли от отоци по тялото?
 12. Имате ли „пролентна алергия“?
 13. Натрупали ли сте килограми през зимата?
 14. Липсва ли ви енергия?
 15. Обикновено с идването на пролетта страдате ли от „пролетна умора“?

Ако сте отговорили на повечето въпроси с Да, това е сигнал за вас, да започнете да мислите как да изведете токсините от тялото си, за да не се превърне този проблем в сериозно заболяване.

Ако имате само няколко отговора Да, тогава вие се нуждаете от пролетно изчистване на тялото, за да се освободите от застоялата енергия от зимата, да освободите и изчистите каналите си за свободно протичане на енергията.

Ако не сте отговорили положително на въпросите, най-вероятно полагате системни грижи за здравето и тялоото си. Продължавайте така и се наслаждавайте на живота си!

Нарушения в храносмилането

Каквито и да са нарушенията в храносмилането, те означават, че храната не се смила, усвоява или изхвърля правилно. Каквато и да е причината, резултата е натрупване на токсини и запушване на каналите. Нарушенията в храносмилането, трябва да се поправят незабавно.

Подходящ хранителен режим, промяна на някой хранителни навици, въвеждане на кратък изчистващ пост са само някой от начините, които могат да доведат до положителна промяна в ситуацията и да предотвратят образуването на токсини.

Проблеми с кожата

Кожата е най-големият орган в тялото, има огромно количество каналчета и е един от начините огранизма ни да се освободи от токсините. Чрез потта тялото се освобождава от ненужните вещества и извършва редовно почистване. Когато обаче тези вещества са в огромно количество и няма достатъчно изпотяване, каналите – порите на кожата се запушват и става все по- трудно извеждането на токсичните вещества навън. Кожата започва да се зачервява, да се покрива с пъпки и екземи.

Редовното изпотяване чрез физическа активност, фрикция, парна баня и изпотяващи процедури ще помогнат за отпушване на каналите и освобождаване на токсините чрез кожата.

Натрупване на килограми

Увеличаването на теглото, въпреки диетите и тренировките, може да е сигнал, че вътре в тялото ви са се натрупали отпадни вещества по стените на храносмилателната система и по всички канали на тялото. Тази материя остава там, пречейки на нормалното движение и циркулация на енергия и става все по-плътна и тежка. Необходими са действия, които да „изстържата“ натрупванията от стените на каналите и да бъдат изведини от тялото.

Ако сте натрупали голямо количество мазнини, знайте, че токсините се складират именно в мастните депа. Мастноразтворимите токсини са трудни за извеждане и много опасни за организма. Използвайте аюрведични формули, които ще ви подкрепят в процеса.

Налепи по езика и слуз в носоглътката

При проблеми с храносмилането по езика, по време на сън, се натрупва бял налеп, който представлява токсините отделени през нощта, от които тялото се опитва да се освободи. Ако отстраним този налеп по време на сутрешният си тоалет ще помогнем в значителна степен на тялото в борбата му с токсините.

Образуването на слуз и храчки е в резултат от увеличената кафа доша, която през пролетта е в особено големи количества. Ако страдате от астма, кашлица и други дисбаланси свързани с образуването на слуз, причината е увеличената кафа, която трябва да бъде изведна чрез джала и сутра нети  – йогийски изчистващи практики.

 

“Пролетни проблеми”

Когато в носоглътката се натрупва слуз, тя става добро поле за развъждане на всякакви патогени, които причиняват алергии и дискомфорти. Причината за тази слуз е увеличената кафа доша. Пак тя е и причината за пролетната умора – липса на енергия, мързел, тежест спане до късно – това са качествата на кафа доша, която доминира през пролетта. Решението е да противодействаме на тази студена и неподвижна енергия с движение, загряване, топлина.

Detox

Балансирай храносмилателната си система чрез правилен начин на хранене, хранителна програма подходяща за теб, йога практики, пранаяма или..

Detox

Почисти порите, отвори каналите на кожата чрез енергични упражнения, слънчеви и загяващи практики, загряващи субстанции, изпотяващи процедури или…

Detox

Използвай изчистващите практики от йога и аюрведа, за да освободиш тялото от натрупаната слуз, и излишната кафа доша или

Detox

Възползвай се от всеки миг, който слънцето и чистият въздух навън, сред природата могат да ти подарят за изчистване на тялото, ума и съзнанието от токсини!