Какво е енергия? Как да се заредим с енергия? Как да я запазим?

Отговорите  за нивото на личната ти енергия ще намериш тук

Какво е енергия?

Eнергия е дума, която идва от старогръцки и означава действие, активност, сила в действие.

Ние набавяме енергия предимно от храната. Тази енергия има различни нива. Както нашето тяло е физическо, астрално и каузално, така различните аспекти на храната произвеждат различни видове енергия. Една част от тази енергия служи за нуждите на физическото тяло.

В тази статия ще разгледаме другите видове енергия – Прана, Оджас и Теджас.

Прана е творческата ни енергия, нашата воля за живот, ентусиазъм, тя е фината форма на вата.

Оджас означава „това, което подсилва“ –  нашата вътрешна сила, която отблъсква болестите, нашия имунитет, фината форма на кафа. Оджас е седалището на жизнената енергия, когато тя се изчерпи, животът спира. Колкото повече пранаяма, медитация и молитва практикуваме, толкова повече Оджас и Теджас ще съберем.

Теджас е силата на нашия интелект, мотивация и яснотата на съзнанието, тя е фината форма на питта.

Как си набавяме енергия?

Храна, сън и активна почивка са дейностите, които ни зареждат с енергия. Храната е източник на енергия не само за физическото тяло, но и за фините тела, за това трябва да се съобразяваме с правилата за хранене.

Какво изразходва енергията ни?

Неправилното хранене, прекаленото постене, напрежението, силните емоции, липсата на сън и режим на живот. Глад, девитализирана храна, травми, прекаляване с работа, спорт и др. физически дейности. Болестите и стреса са други причини, които изчерпват енергията ни. Токсините и задръстените канали са сред основните начини за загуба на енергия.

Как възстановяваме енергийните си запаси?

Възстановяваме енергията си, консумирайки сладки, хладни, маслени, леки и здравословни храни като мляко, гхи, пшеница. Също с билки и билкови смеси, които са изграждащи, регенериращи, стимулиращи и увеличават продължителността на живот като ашваганда.  Храни и билки, които са афродизиак, също мощно възстановяват енергията. Например аюрведичните шатавари и капикачу. Български билки, които може и сами да наберете в подходящ сезон, вижте в Bilka.bg.
Емоции като състрадание, чиста радост и ентусиазъм също подхранват енергията ни.

Как да пестим енергията?

Най – добрият начин да пестим енергия е като направим списък с дейностите, които разпиляват енергийния ни запас и ограничим тези дейности:

 • общуване с хора, които ни напрягат и изнервят (понякога е неизбежно, но можем да ограничим тези контакти)
 • стрес – постоянният стрес държи нервната ни система на високи обороти, което е огромен разход на енергия. Необходимо е да намерите начин да се отпускате чрез йога, медитация и релаксация.
 • излишни разговори и говорене на лъжи. Замислете се – с говоренето се изразходва огромно количество жизнена енергия, а с лъжата още повече.
 • прекалена емоционалност – емоциите, независимо дали са положителни или отрицателни, когато са прекалено силни, напрягат нервната система и разстройват ума
 • прекаляване – с храна, алкохол, секс, забавления, всичко в повече – дори тренировки
 • некачествен и недостатъчен сън – за проблемите със съня съм писала допълнително
 • запушване на каналите на тялото и натрупване на токсини – когато енергийните ни канали са запушени от токсини, енергията няма как да протича и да се използва ефективно.

Ако се опитате да анализирате всички тези канали, чрез които изтича енергията, ще видите, че за тях са дадени първите две стъпки в Йога – Яма и Ниама. С други думи ако следвате пътя на Йога в неговата цялост, а не само асана и пранаяма, ще имате инструментите да съхраните своята енергия.

Какво е нивото на личната ти енергия?

Отговори на следващите 10 въпроса с “Да” или “Не”

 1. Събуждаш ли се още преди да чуеш звука на алармата сутрин?
  Да, събуждам се/Не, алармата ми е настроена да звъни продължително

 

 1. Когато се събудиш чувстваш ли се свеж, зареден с енергия и ентусиазъм?
  Да/Не

 

 1. Не се нуждаеш от кафе, за да се събудиш наистина?
  Да, не се нуждая/Не, не мога да се събудя без кафе

 

 1. Усещаш ли нужда да закусиш?
  Да, чувствам глад/Не, имам нужда само от кафе

 

 1. Правиш ли някакви физически упражнения сутрин?
  Да/Не

 

 1. Чувстваш ли се зареден с енергия след като обядваш или ти се приспива?
  Да/Не

 

 1. След обед не си уморен, нямаш нужда от допълнително кафе или нещо сладко?
  Да, свършвам доста работа/Не, сънливо ми е и имам нужда от нещо стимулиращо.

 

 1. Нямаш нужда от обилна вечеря, хапваш нещо малко и леко за храносмилане?
  Да/Не

 

 1. Когато се прибереш в къщи след работа имаш време за любимите си дейности?
  Да/Не, заспивам на дивана

 

 1. Вечер си лягаш и заспиваш блажено като бебе?
  Да, заспивам лесно/Не, въртя се в леглото

РЕЗУЛТАТ

Колкото повече “Да” имаш в отговорите си, толкова по-високо е нивото на енергията ти. Поздравления! Справяш се чудесно, продължавай все така! Намерил си правинлата формула за добър енергиен баланс.

Колкото повече “Не” имаш, толкова повече нужда от енергия имаш. Обърни внимание на начина си на живот, защото системното изтощаване и липсата на енергия може сериозно да увреди здарвето ти.

Започни с малки стъпки и всеки ден прави нещо, за да увеличаваш енергията си, както и стъпки за намаляване на излишните разходи.

От къде да започнеш?

Предлагам ти да се включиш в „Йога еспресо“ – сутрешна зареждаща програма, която създадох специално за силен старт на деня.

Все повече хора споделят в индивидуалните ни занимания, че са загубили форма основно поради заболяване и знаят какви усилия са необходими, за да се върнат в желаното състояние. Чувстват се демотивирани, без енергия, трудно започват отново. В моята нагласа и на курсистите си напомням, че по-важното е, не да се върнат в същата форма, а да се чувстваш добре, жизнен, здрав. Важни са полезните навици и да ги интегрираш стъпка по стъпка, докато направиш ежедневието си здавословно. За теб и цялото ти семейство

Енергия в жълта чаша за кафе