Йога е древна система за усъвършенстване на съзнанието и развитие на ума. Йога не е хапче за всичко.

Тя използва тялото като инструмент за познание от интелекта. Основната цел е съвършенство. Йога познава законите на ума и ни дава солидни инструменти за влияние над силни емоции и стрес, които черпят от енергията ни.

В тази статия ще разгледаме някои истини и митове за йога:
  1. Йога като „тренд“
  2. Йога като средство за поддържане на перфектна фигура
  3. „Йога лекува всичко“
  4. Йога е за здрави хора
  5. Йога терапия
  6. Йога не е хапче, което ще ти оправи проблемите
  7. Йога не е безопасна!
  8. Йога не е спорт!
  9. Йога е една!

Йога е „тренд“

През последните години ползите от практикуването на йога водят до нейното популяризиране и превръщането ѝ в модна тенденция. Доста често лекари препоръчват йога  на своите пациенти за облекчаване на различни хронични и болестни състояния. В различни медии можем да прочетем безброй статии за ползите от йога и чудодейното ѝ влияние върху здраве, красота, храносмилане, сън, вредни навици и т.н.

Йога е средство за поддържане на перфектна фигура

Йога практиките се използват от много хора за поддържана на добра спортна форма. Всички сме виждали снимки на красиви мъже и жени, с изваяни тела, в прекрасни асани. Но цялата тази информация създава впечатлението за йога като система (или вълшебна пръчица), която ще излекува болежките ни, ще ни гарантира отлично здраве, ще ни подмлади и ще останем вечно млади, ще имаме перфектни тела и визия с минимални или дори нищожни усилия.

Йога лекува всичко

Този мит подтиква много хора да се „гмурнат надълбоко“ в безкрайния океан на йога без да могат да плуват, но с идеята, че ако нещо е толкова добро, то не може да им навреди – колкото повече употребяват (практикуват), колкото по-висока е концентрацията (колкото по-силова е практиката), толкова по-добър ще е ефектът за тях. Последствиеята от тази „лека заблуда“ са големи разочарования и ако е само разочарование е добре, но обикновено резултата са травми, усложнения и накрая отричане и заклеймяване на йога като измама.

Йога е за здрави хора

За да избегнем заблудата, че йога лекува всичко и да няма разочарование, трябва да имаме в предвид следното:  Йога е за здрави хора! Това ни повтаряха на курса за инструктори към Българска федерация по йога. Всички йога практики са насочени към здрави, силни хора, в много добра физическа и психическа кондиция. Практикувайки йога, един такъв човек успява да съхрани своето тяло силно, здраво и може да обърне внимание на практики, влияещи на неговия ум.
Към ума са насочени практиките в йога, тялото е средство. Това не означава, че йога е запазена само за здравите и силните. Йога може да бъде използвана и като терапия, т.е. конкретни практики с конкретни цели.

Има много техники, които са адаптирани за хора с различни проблеми, но тези хора трябва да се съобразят с това и да потърсят инструктор, който да им помогне да включат йога в своята програма за рехабилитация. 

Не може човек със сериозни здравословни проблеми да отиде на групова практика по йога, да си пусне някакво видео в You Tube и да очаква, че ще се излекува. Колкото по-сериозен е проблемът, колкото по-силни са оплакванията, толкова по-сигурно е, че този човек се нуждае от индивидуална практика, която е насочена към точно неговият проблем.

Tова прави йога терапията – открива какъв е коренът на проблема.  

Добрият йога терапевт разбира болестта през призмата на ЙОГА и  дава отговор на проблема чрез нейните принципи и практики, търсейки причините в дебрите на  ума. Дори и груповите практики по терапевтична йога са насочени към общи проблеми и обикновено свързани със ставите и гръбнака.

Йога не хапче

Повечето хора искат да решат проблемите си бързо и без особени усилия. Йога не е за тях! В йога се изисква време и са нужни усилия, за да се променят навиците, които са в основата на проблемите и съвременните болести. Йога работи на ниво съзнание и бавно променя мисловните ни нагласи, които се крепят на навиците ни. Така постигаме дълготрайна промяна, която ще ни спести много „главоболия“.

Йога не е безопасна!

Повечето от асаните изискват сила и доста добра издръжливост. Ако човек, който няма необходимата работоспособност на мускулите, се впусне в една ащанга практика например, доста скоро ще усети болки в ставите, които започват да се износват в  резултат на неспособността на мускулите да издържат на натоварванията. Абсолютно същите са опасностите тук, както и при една неподходяща тренировка във фитнеса. 

Йога не е спорт!

Товар което би трябвало да отличава практикуващите йогар е тяхната осъзнатост, пълното им познаване на тялото, възможностите и ограниченията, които то има. Тази осъзнатост се придобива с постоянство и непрекъсната практика, така че не бързайте.

Жена в сиво прави йога онлайн

Развивайте постепенно силата и издръжливостта, поставете една стабилна основа на вашата практика и ще се насладите на всички плодове от вашите усилия, на вашата йога.

Ако сте напълно начинаещи посетете курс за начинаещи, защото йога не е спорт, въпреки че можете да я практикувате като спорт, но тогава ще се лишите от най-ценните ѝ ползи.

Йога е една!

Независимо от различните стилове, йога практиката в основата си се опира на едни и същи принципи и една цел. Трябва да се вземе под внимание обаче, че все пак различните стилове използват различни методи. Ако  отидете неподготвени за онова, което ще ви се случи на ащанга или виняса практика, рискувате за дълго и дори завинаги да се откажете от йога, а тялото ви ще напомня цяла седмица за преживяното, с мускулна треска на места, за който не сте предполагали, че може да имате такава. Всеки от нас е различен и има влечение към различни неща и различните методи ще имат различен успех върху всеки. За това разберете кой е работещият за вас.