Промяната изисква време

Защо вече е толкова трудно да отслабна? Повечето жени имат опит като майки и знаят колко търпение се изисква да създадеш и култивираш определени навици в детето, и колко трудно е да промениш лошите, вече изградени такива. При малките е трудно, но при големите е още по- трудно!

Имайте го предвид, когато работите със себе си! Необходимо е време и постоянство!

Промяната в метаболизма, енергията, навиците и стремежите ни, променя изцяло и външният ни облик.

Опитът

Като майка забелязах, че непрекъснато трябва да се адаптирам към промените, които настъпват при порастването на детето ми. Нови храни, нови умения, нови навици…. В момента, в който решавах, че всичко съм научила и трябва да започна отново. Този опит ми помага и сега, да разбера какво се случва с мен, с тялото ми, с емоциите и т.н. в периода пред менопауза.

Защо е толкова трудно да отслабна?

Наднорменото тегло е социо-културен проблем. България се нарежда на 50-то място в световната статистика.  Защо е толкова трудно да се справим с този проблем? Трудно е, особено за човек като мен, който никога не е спазвал диети, който не е имал проблем с килограмите, който не е свикнал да се ограничава. Йога много ми помага. Практикуването на йога само по себе си е дисциплина и естествено ограничаване на вредни навици.

Какво се случва?

В средата на живота не само при жените, но и при мъжете, енергията започва да намалява. Огънят ни постепенно се успокоява, амбициите намаляват, желанието за съревнование и доказване на себе си също. Питта доша, която доминира най-активният период от живота, когато изграждаме кариера и се доказваме като значими личности, започва да се успокоява.

Започваме да търсим повече спокойствие, имаме нужда от по-малко хора, нямаме нужда да се доказваме, търсим по-духовни и творчески занимания, наслаждаваме се на себе си, такива каквито сме.

Как тази промяна на енергийно ниво се отразява на физиката ни?

Намаляването на огъня и енергията ни може да се отрази като намалена физическа активност. Ставаме малко по- мързеливи. Това веднага се отразва върху килограмите ни! Сега разбираш защо е толкова трудно да отслабнеш.

Лошата новина

Намалили сме движението си, но не сме променили храненето си. Продължаваме със същата диета и същите количества. Простата сметка е: внасяме Х калории като храна, а изгаряме 1/2 Х, защото сме по-малко активни физически. Остатъка от енергията не се изпарява, а се складира като мазнини и то точно там, където изобщо не ни се иска.

Още една лоша новина

Установяваме, че изобщо не е лесно да се освободим от тези натрупани мазнини. Започваме яростна битка със средствата, които са работели до сега – глад, изтощтителни диети, екстремни тренировки. Ефекта не само, че не ни задоволява, но и ни обезсърчава. Освен че не намаляваме килограмите се чувстваме изтощени. Изтощението прибавя още една спънка и все по-добре разбираме, защо е толкова трудно да отслабнем на тази възраст.

Има ли решение?

Да, решението е просто: трябва да променим начина си на хранене, тренировка и дневен режим, защото сме навлезли в нов период от живота си, с нови изисквания, цели и енергия….и с НОВО ТЯЛО.

Както малките деца в периода на растежа се нуждаят от смяна на диетата и заниманията си, за да са зсрави и да се развиват, така и ние имаме нужда от промяна в тази част от живота. Поради дългият и интензивен живот по време на средната си възраст  сме забравили, че това е съсвсем естествен процес на промяна.

Какво трябва да знаем за отслабването

1. Математиката ни трябва да е точна!

Ако редовно приемаме повече калории отколкото изразходваме, тялото ще складира като мазнини тази излишна енергия. Това не значи, че трябва да започнем маниакално да броим калории!

2. Как, а не колко тренираш!

Тренировките са съществена част от процеса на отслабване, но е важно да знаете, че не колко, а как тренирате има значение за свалянето на килограми!

3. Релаксация, медитация, дишане

Тези практики от йога ще помогнат да се намали стреса, да имате добър сън и да намалите нивата на кортизол. Да, това не са упражнения, не хабят енергия, но действат на ниво хормони!

 

Какво можеш да направиш

Знам, че е изключително трудно да свикнеш с новият период от живота си, но ти обещавам, че щом разбереш механизмите на действие, ще стане значително по-лесно. Това е процес на запознаване с новото ти АЗ.

Не забравяй да си направиш пълни излседвания и да се посъветваш с личния си лекар, ако имаш съмнения, че наддаването на килограми, умората и други неприятнии усещания, свързани с пред менопауза и менопауза се случват много бързо при теб.

Аз мога да ти помогна с моята програма ” Йога еспресо”, която е създадена специално за жени като нас, които да поддържат здравословно тегло, отличен външен вид и добро настроение. Ако не си сигурна, че тя е за теб, не се колебай, а ми се обади!