Какви са причините за пролетната умора

Границата между зимата и пролетта, бележи периода, в който страдаме от пролетна умора. Границата между сезоните в Аюрведа е позната като провокираща и изваждаща от баланс най-опасната за нашето здраве енергия – Вата (въздух/ вятър).

Вата е енергията съпътстваща всички промени. Тя се увеличава при смяната на сезоните, при смяната на деня с нощта, при смяна на времето и т.н. Тази година смяната на часа от зимно към лятно часово време и смяната от студено към много топло време съвпадна. Това силно провокира Въздушната енергия в природата и съответно повиши Вата доша вътре в нас. Какви са ефектите от това:

  • проблеми със храносмилането, констипация, газове, подуване на корема, колики и обостряне на всякакви хронични проблеми в храносмилателната система
  • скованост и сухота в тялото – активиране на хронични възпаления, стари травми в опорно-двигателният апарат, усещане за скованост на мускули и стави, слабост
  • разсеяност, липса на фокус, нарушена концентрация, нервност, безпокойство

Освен това баланса между мелатонин и серотонин през пролетта търпи промяна. Нарастването на светлата част на денонощието понижава производството на мелатонин, чието производство през зимата е високо. През пролетта започва да се произвежда повече серотонин – хормонът на активността. Промяната може да натовари организма ни, в следствие на което да се чувстваме по-изморени от обикновено. Настъпилият хормонален дисбаланс изисква време и малко усилия от наша страна, за да се преодолее и е свързан с усещането за умора и отпадналост.

Какви са симптомите на пролетната умора

Най- често пролетната умора се свързва с липса на енергия, умора, отпадналост, сънливост. Почивката и съня през нощта не са ни достатъчни и сутрин се чувстваме замаяни и недоспали. Това влияе на настроението ни и е възможно да се появят меланхолия и дори депресия.

Храносмилането се забавя и влошава, а апетита отслабва, от това енергията ни още повече намалява и сякаш се завъртаме в омагьосан кръг. При други хора се случва точно обратното. Те изпитват постоянен глад, но поради влошеното храносмилане, вместо да увеличат енергията си, натрупват токсини и остават в омагьосания кръг – гладни, натежали и изморени.

Разсеяност, разпиляност, главоболие, световъртеж – също са симптоми на пролетната умора, както и симптоми за повишена Вата доша.

Как можем да преодолеем пролетната умора

Както видяхме пролетната умора е състояние, което е резултат от промяната случваща се в обкръжаващата ни среда – зимата отстъпва място на пролетта, студа е заменен от топлина, тъмнината от светлина, природата се подготва за нов живот, за активност, за творчество и съзидателна дейност.

Ние като част от тази промяна се пренастройваме и променяме навиците, храната и поведението си, за да сме в синхрон с обкръжаващата ни среда. Това изисква малко време и усилия. Ако не положим тези усилия и не направим промените, които изисква от нас новата обстановка в природата, рискуваме да останем извън баланс, а всеки дисбаланс води след себе си болест и страдание.

Кави стъпки можем да предприемем, за да върнем по-бързо баланса си и да съкратим периода на пролетна умора:

1. Да преразгледаме храната и хранителния си режим

Храносмилането през пролетта отслабва. Ако по навик продължим с тежката храна от зимата, която ни беше необходима, за да генерираме топлина през студените зимни дни, това сега допълнително ще влоши храносмилането и резултата ще е генериране на токсини и още по-малко енергия.

Зелените салати, суровите зеленолистни и всички сурови зеленчуци са трудни за храносмилане и много затрудняват храносмилането. Вярно е, че са полезни и пълни с витамини и минерали, от които се нуждаем, но трябва да помогнем на нашето тяло в усвояването им и да ги сготвим, вместо да го принуждаваме то да ги готви.

2. Да променим двигателния си режим

Може би през зимата сте тренирали “здраво”, тогава силната храна, силното храносмилане са ви давали сила и издражливост.

Може би съвсем в началото на пролетта сте имали силна мотивация да започнете да спортувате, но изведнъж в средата на април сте се изчерпали.

Не се отказвайте от движението и тренировките, но временно променете интензивността и натоварването. Йога практики за гъвкавост и мобилност са добра практика за пролетта. В online студиото на Йога терапия можете да практикувате йога от своя дом 24/7.

3. Да се наситим с кислород

Чрез изчистващите и дихателни практики в йога, изчистваме част от отпадните продукти от метаболизма, токсини и насищаме кръвта с кислород. Кислородът ни дава нови сили и изцяло презарежда всяка клетка. Той е горивото, енергията която ни е нужна за всяка трансформация, за всяко движение. 

Ако сме толкова отпаднали, че нямаме никаква сила и мотивация за упражнения, йога ни дава възможност чрез пранаяма да се заредим с кислород, с прана, с жизнена енергия – дори с 5-10 мин. упражнения на ден.

4. Витамин D, много слънце и чист въздух

Проучвания върху пролетната умора показват, че при хора, при които симптомите са изразени и те пречат на ежедневната дейност се установяват много ниски нива на витамин D. Oсновната причина е пониженото слънцегреене и излагане на слънце през зимните месеци, което е основен фактор за синтеза на витамин D в организма.

През пролетта за набавяне на витамина е достатъчно излагането на слънце за 20-30 минути, поне 5 дни в седмицата. Можете да се разхождате в парка, да съчетаете със спортните си дейноости – бързо ходене, бягане, колоездене, дори и йога. Онлайн студиото на Йогатерапия ви дава възможност да практикувате на открито сред природата – необходима ви е само интернет връзка и телефон.

5. Да създадем добра “хигиена на съня”

Ставане и лягане по едно и също време. Спазване на добра “хигиена” на съня:

  • без телефон и електронни устройства поне 1 час преди лягане
  • осигуряване на спокойна стреда за спане – без шум и светлина
  • лека вечеря – супа или готвено зеленчуково ястие не по- късно от 20 часа.

Спазвайки хигена на съня ще си усигурите максимално спокоен и възстановителен сън, който постепенно ще възвърне силите и бодростта ви.

6. Да изчистим тялото от токсини – Detox

Всеки отговорен за здравето си човек знае, че поне веднъж годишно трябва да изчисти тъканите и клетките от токсини. Пролетта е особено подходящ за това сезон, защото през зимата сме натрупали масна тъка, която  е любимото място на токсините.

През пролетта , когато искаме да се освободим от излишните килогррами, трябва да се погрижим за изчистването на тези токсини от тялото, които запушват каналите и възпрепядстват работата на нашите органи и системи. В online студиото на Йога терапия, вече е налична програма Detox, която ще ви помогне в процеса на пролетното изчистване.

7. Да приемем помощ от Аюрведа

Аюрведа разполага с прекрасна система от практики, формули и рецепти, които ще ти помогнат да се освободиш от токсините, да стимулираш имунната система, да балансираш енергиите си и да получиш повече енергия.

Ето няколко формули, които са евъргрийн в Аюрведа:

  • Трифала – има способността да освобождава токсините от по-дълбоките нива на тъканите.
  • Ашваганда – влияе ползотворно на организма  при справяне с последиците от стреса, намалява тревожността и депресията,  регенерира и стимулира работата на нервната система
  • Амалаки стимулира тялото да се пречисти от вредните токсини и от ненужните вещества, с което спомагат за цялостното освежаване на отделните органи. Подходящ при отпадналост и хронична умора.

Пролетната умора е сигнал от страна на тялото ни, че има съществен дисбаланс в нас. Този сигнал трябва да ни накара да предприемем съответните действия, за да се адаптираме към промените в обкръжаващата ни среда и да върнем радостта от живота.

Промени съпътстват непрекъснато живота ни, колкото по гъвкави и адаптивни сме, толкова по-бързо и леко ще преминаваме през предизвикателствата, и ще удължим качеството си на живот. С възрастта губим своята гъвкавост не само на физическо ниво и във възможноста да се променяме. За да не губим своята гъвкавост нито на физическо нито на емоционално и умствено ниво създадох онлайн студиото на Йога терапия, което предоставя на всеки, от всяко място, по всяко време да практикува йога.