5 съвета за ново начало

Светлите празници Бъдни вечер, Коледа и Новогодишната нощ отминаха, но оставиха своя отпечатък върху нас. Във времето установих няколко лесни начина за промяна на “отпечатъка”

След празници кантара ми е враг №1 – избягвам го абсолютно съзнателно, но дори и без близка среща с него, виждам ситуацията, когато ставам сутрин и усещам тежест в краката, когато се вмъквам в дънките или минавам покрай огледалото.

Мога да се чувствам виновна за това, че съм прекалила с храната, че не съм спазвала режима си, че не съм се движила достатъчно, но това само ще влоши състоянието ми.

А мога и да предприема спешни мерки за справяне със ситуацията.

Споделям ви моите 5 съвета – практични начини как да върнете баланса и приятното усещане за лекота и подвижност след празничните трапези.

Без строга диета веднага след празниците

Ако рязко ограничите храната си, това ще предизвика нов стрес и ще повиши и без това излязлата от баланс въздушна енергия Вата. Вместо това – преминете към лесносмилаема, лека вегетарианска храна. Например зеленчукови супи, обработени на пара или сварени зеленчуци, топли зеленчукови салати. Важното е да са минали през топлинната обработка, защото тогава стават лесносмилаеми.

Избягвайте млечните продукти, може да консумирате нашето си саламурено сирене в ограничени количества.

В перспективата на йога и аюрведа най-подходящо ястие за целта е кичари. Препоръчвам го за усърдно практикуващите и следващите принципите на хранене на йога.

Направете детокс на тялото

Резултатът от прекаляването с храна, хранене с различни и нетипични храни (като баклава, питка, зелеви сърми), късните вечери води до неправилно храносмилане и дисбаланс на огнената енергия Питта и образуване на токсини.

Защо толкова се говори за токсини? Токсините увреждат тъканите и кръвта, запушват каналите и се блокира енергията от храната. Полезните вещества не достигат до подхранване на клетките. Чувстваме се отпаднали, без мотивация за действие. И първият работен ден след празниците ни се струва кошмар.

Изхвърлете токсините като пиете повече чай от джинджифил, женско биле (т.нар. „сладък корен“). А ако не ви се прави чай, достатъчно е да пиете топла вода сутрин на гладно. Ако сложите лимон, нека да е само няколко капки. Твърде индивидуално е и бъдете внимателни с лимона. Включете гхи в диетата си. За да има желания ефект бъдете постоянни и последователни поне две седмици.

Аюрведа препоръчва различни билки и екстракти за това. Най-доброто средство е трифала. Можете да я намерите в био магазините или да си поръчате чрез интернет. Аз поръчвам от магазин “Аюрведа продукти”.
Ако сте практикуващ йога, шанка пракшалана е изчистващото действие за вас. В момента е благоприятно за тази практика.

Обърнете внимание на движението

Жена с йога поза - движение от 5 съвета след празниците

Започнете да се движите. Лесни, но редовни физически упражнения активират тялото, помагат да се освободите от токсините и засилват работата на храносмилателната система. Изберете ги според предпочитанията си: танци, аеробика, продължителни разходки в парка, йога. Ако нямате време да посещение на зала или сте хоум офис и бързате да започнете работа, включете се в кратките сутрешни практики от Йога Еспресо. С минимални усилия ще постигнете желаното възстановяване, стимулиране на метаболизма и раздвижване на земната енергия.

Суря намаскар е една чудесна практика за раздвижване на заспала Кафа (земната енергия)

Осигурете си достатъчно сън

Върнете режима за навременно лягане и ранно ставане. Връщането към балансирания режим: работа – почивка, бързо ще  възстанови енергията. Това е начин да отворим време и за тренировки, и за движение, и за здравословно хранене. Направата на тази семпла стъпка балансира и трите енергии: въздушна, огнена и земна.

Равносметка и план

Много често след празнични дни се чувстваме сякаш сме претърпели загуба. Емоционалното ни състояние не е на жадуваното ниво. Равносметката за изминалата година ще ни даде самочувствие от постигнатите цели, а планът за предстоящата  -ще генерира енергия, която точно сега ни е нужна.

Резюме на 5-те съвета

Без строга диета веднага след празниците

Направете детокс на тялото

Обърнете внимание на движението

Осигурете си достатъчно сън

Равносметка и план

5-те съвета са практични и лесни начини да върнете баланса в тялото си и да стимулирате трите енергии: въздушна, огнена и земна. Открийте вашия подходящ път, така, както го правим в сутрешните практики на Йога еспресо. Активирайте всички членове на семейството, за да се подкрепяте взаимно и да постигнете постоянство.